Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Vanina Ickx - princezna v Audi

Skáče padákem, je první ženou, která přeletěla kanál La Manche v ultralehkém letadle. Je držitelkou rychlostního rekordu 136 km/h v jízdě na lyžích ze skokanského můstku. Od letoška je jejím pracovištěm Audi A4 DTM s výkonem 460 k.

 

Řeč je o Belgičance Vanině Ickxové, která provádí věci, o nichž se mnoha mužům jen sní, a kterým se vzhledem k její drobné postavě s výškou 1,5 metru a hmotností 50 kg chce jen stěží uvěřit. „Sama se divím, jak jsem odvážná", říká Ickxová. „Jako dítě jsem byla strašně opatrná a před vším  měla strach".

Tehdy jí ani ve snu nenapadlo, že by se mohla stát profesionální závodnicí. Jako dcera ex-pilota F1 a šestinásobného vítěze Le Mans Jacky Ickxe to nemohlo dopadnout jinak. Měla k automobilovému sportu blízko, a tak není divu, že nakonec se vydala ve šlépějích otce.

Její kariéra začala až v 21 letech a to ještě náhodou. „Při jednom značkovém poháru jsem zaskakovala za jezdce, který nemohl startovat. Ale záhy jsem přišla závodění na chuť".

Před tím byli velkou vášní mladé Belgičanky koně. „Každou volnou chvíli jsem se věnoval svým koním. Po škole jsem chodila hned jezdit anebo trénovat."

Oblíbeným předmětem ve škole byla biologie - a tento obor si zvolila i během studia. Svou závěrečnou práci napsala bioložka o genetice a embryologii. „Miluji přírodu, rostliny, stromy, zvířata, ptáky, hmyz", vypráví pilotka se zářícíma očima. „Podle mě je mnohem zajímavější vědět, jak funguje  příroda a jak všechno probíhá, než sledovat hospodářství".

Kdyby nepropadla vůni benzinu, asi by pracovala jako vědecká pracovnice - „nikoliv v laboratoři", zdůrazňuje - „to jsem během diplomové práce nenáviděla. Myslím, že bych skončila někde v přírodě a sledovala například hmyz." Hmyz a mořští živočichové zajímají promovanou bioložku asi nejvíce.

„Druhou" Vaninu magicky přitahuje rychlost. „Odkud to přichází, nevím", směje se. „Jako teenager vyzkouší člověk všechno možné a učí se sám sebe lépe poznávat. Nejdříve na lyžích, potom v autě. Dnes je moje síla v tom, že nemám strach, spíš respekt".

„DTM je bezesporu největší výzvou v mojí kariéře. V rodině Audi se cítím skvěle, jako princezna. Ale musím ukázat, že jsem si místo v závodním voze zasloužila. A to není v DTM jednoduché".

Vanina Ickxová, ač narozená v Bruselu, žije se svým přítelem ve Wiesbadenu. Od doby, co jezdí DTM se moc nevidí. Útěchou mu může být, že se občas může projet jejím Audi RS4 - a to je rovněž něco, o čemž mnoho mužů jen sní.

 

Jindřich Lasík, 21.8.2006


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar