Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Třikrát zlato z Nové Paky

Když se řekne autokros, tak si každý hned vybaví Novou Paku, a to nejen u nás, ale i zahraničí. Nikde jinde se nesejde tolik jezdců, jako právě ve Štikovské rokli. Letos jich bylo nakonec 108 ze sedmnácti států Evropy. Říká se, že kdo nejel Paku, nejel autokros.

Takové množství jezdců sebou ale přineslo i nemalé organizační potíže. K tomu se přidalo i horké letní počasí, a tak bylo nutné trať kropit více než jindy. Potom zase nechtěli někteří jezdci startovat na mokré trati a na start se dvakrát nehrnuli. Finálové jízdy, kterých bylo celkem jedenáct, začaly proto s hodinovým zpožděním a závod pak končil až před půl osmou.

Na druhou stranu viděli diváci zajímavé souboje a třikrát si vyslechli i českou hymnu. Tentokrát se závod obešel bez větších havárií až na jednu, o kterou se postaral už v tréninku Wiely Albers, který část prudkého sjezdu absolvoval po střeše. Po havárii byl odvezen do jičínské nemocnice, ale všechno naštěstí dobře dopadlo. Dokonce chtěl startovat, ale kvůli prasklému rámu to nebylo možné. Když už jsme u Super Buggy, tak si řekněme, že 18 jezdců se vešlo do jedné sekundy. Trénink vyhrál Smrž o 7 setin sekundy před Anacletem, třetí Turek zaostal o 0,24 s, Stubbe 0,26 s, Albers 0,35 s..

Po několika nevydařených závodech se zdálo, že Petr Turek protrhl smůlu a třemi vyhranými jízdami měl šanci na skvělý výsledek. Tři jízdy ale vyhrál i čtyřnásobný šampion Stubbe, po dvou pak V.Štětina, Callaghan a Dufour. Do první řady se srovnali vedle sebe Turek, Stubbe a Vladislav Štětina, který také skvěle odstartoval a hned se ujal do vedení. Ale během dvou kol se před něho dostal zkušený Stubbe, který si vítězství nenechal ujít. Štětina si dojel pro stříbro a loňský vítěz Callaghan skončil třetí. Bohužel start nevyšel Turkovi a musel se spokojit s osmým místem. Nedařilo se ani Jakubovi Kubíčkovi, jenž skončil po nezaviněné kolizi hned po startu. V sobotu vypovídal službu jeden válec šestiválce Ford, v sobotu sice jednu jízdu vyhrál a jednou byl se štěstím druhý, ale to stačilo jen na třetí řadu. Keřka, Hošek, Formánek, Smrž, Pospíšilík skončili svoje účinkování ve finále B.

Jako první se ale jelo finále cestovních automobilů, kde se nejvíc čekalo od domácího Václava Fejfara, V tréninku byl sice o 17 setin pomalejší než Karai, s nímž se pak poprvé utkal až v třetí rozjížďce. Tu Maďar vyhrál a Fejfar dojel druhý. V první řadě je ve finále doplnil ještě Ota Výborný, který v jedné jízdě porazil i Karaie. V první rozjížďce zase maďarského jezdce hodně zlobil Jan Bartoš, který o vedení přišel až po nesportovní jízdě svého soupeře. Za to si Karai vysloužil trest v podobě penalizace. Ve finále skvěle odstartoval Fejfar, který si už na kopci získal nepatrný náskok před Karaiem, na třetí místo se dostal Výborný. V tomto pořadí také projeli cílem.

Velice vyrovnaná je i divize 1600, v níž se v tréninku vešlo do jedné sekundy čtrnáct jezdců, když byl nejrychlejší Mandel před Buddelmayerem a Musilem. Všechny své rozjížďky pak vyhráli Mandel a Sekanina, a dvě Anacleto. Tím byla první řada jasná. Po startu šel do čela Sekanina, sledovaný Budelmayerem a Anacletem, zatímco Mandel se propadl až na sedmé místo a byl tak posledním kvalifikovaným jezdcem s plným počtem kol. Marek Sekanina tak po Fejfarovi a Šmídovi udělal do třetice radost divákům.





Touring Autocross

1.FejfarŠkoda Fabia
2.KaraiŠkoda Fabia
3.VýbornýMitsubishi Colt
4.NeumannMitsubishi Lancer
5.Bartoš JanŠkoda Fabia
6.Brožek JanŠkoda Fabia



Průběžné pořadí
1.Karai77
2.Fejfar63
3.Neumann51
4.Pleskovas45
5.Brožek43



Super Buggy
1.Stubbe
2.Štětina V.
3.Callaghan
4.Dufour
5.Buele
6.Bartelen



Průběžné pořadí
1.Stubbe66
2.Hinnenkampw51
3.Dufour44
4.Callaghan43
5.de Jong43
6.Kubíček38



Divize 1600
1.Sekanina
2.Buddelmayer
3.Anacleto
4.Feuillade
5.Szabo
6.Nosálek



Průběžné pořadí
1.Mandel57
2.Buddelmayerw52
3.Nosálek50
4.Szabo49
5.Sekanina46



Junior bugy
1.Šmíd
2.Nikodém
3.Tříska



Průběžné pořadí
1.Šmíd74
2.Tříska58
3.Nikodém54



J.Lasík 8.7.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar