Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Tomáš Kostka pojede s Fiestou R5

Automobilový soutěžní jezdec Tomáš Kostka předvedl na loňské Barum Czech Rally Zlín obdivuhodný výkon, neboť do poslední chvíle bojoval o stupně vítězů s Romanem Krestou. Sice skalp švagra nezískal, nicméně po odstoupení Jana Kopeckého se posunul na konečnou třetí pozici.

Kostka začínal svou motoristickou dráhu na okruzích a postupem času přesedlal na rally, kde získává stále více vavřínů. V loňské sezoně vyhrál český rallysprintový šampionát.
„Loňská barumka byla nesmírně obtížná zásluhou nestálého počasí. Z mého pohledu jednoznačně jeden z nejnáročnějších závodů, které jsem zatím v rally jel. Nakonec se k nám trochu přiklonilo i štěstí a po odstoupení Honzy Kopeckého jsme obsadili třetí místo, kterého si nesmírně cením,“ vzpomněl Tomáš Kostka na loňský ročník, ve kterém pilotoval vůz Škoda Fabia S2000. Do kokpitu závodního vozu usedne po jeho boku tradičně Miroslav Houšť. Společně připravili fanouškům překvapení v podobě startu s novou fiestou kategorie R5 v barvách Rufa Sport. „Fiesta patří týmu JM Racing, kterého je právě Miroslav Houšť spolumajitelem. Pro tým to bude první ostrý test vozu na asfaltu. Fiesta vyhrála v minulém týdnu podnik ukrajinského šampionátu na šotolině za volantem s Oleksandrem Saljukem. Auto jsem si vyzkoušel v Anglii a určitě má obrovský potenciál. Velmi se těším a uvidíme, jak budeme rychlí na zlínských tratích,“ pověděl Tomáš Kostka na tiskové konferenci novinářům.

Úřadující český rallysprintový šampion zatím vůz příliš nepoznal. „Jeden test proběhne v pátek, další máme naplánovaný v úterý. Budeme se věnovat především nastavení vozu,“ pověděl Kostka. Jaké jsou ambice pro letošní ročník barumky? „Myslím si, že o vítězství bude bojovat Kopecký s Bouffierem. Uvidíme, kdo promluví z české špičky do pořadí na špici. Samozřejmě se budeme snažit podat maximální výkon a chceme bojovat s nejlepšími. Ještě nevím, jak rychlé je auto, jak rychlí s ním budeme my, ale pojedeme jak nejlépe umíme,“ uzavřel devětadvacetiletý zlínský jezdec.

Kostka s Houštěm absolvovali v letošní sezoně zatím tři starty. Nejdříve nedokončili Rallye Monte Carlo kvůli uraženému kolu na fabii v první erzetě a poté vyhráli s vozem Ford Fiesta RS WRC dva podniky rallysprintového šampionátu v Lužických horách a na Kopné. Plánovaný start na Německé rally byl zrušen a Kostka se představí v seriálu mistrovství světa až na podzim ve Francii.


RO, 26.8.2013

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar