Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Liepaja Ventsplis - skvělé 4.místo Černého

Jan Černý s Pavlem Kohoutem předvedli v závěru soutěže mistrovství Evropy v Lotyšsku skvělý výkon a vyšvihli se na čtvrté místo. I nepopulární brambora dokáže mít někdy cenu zlata. Tak hodnotí výkon z lotyšské Liepaja Ventsplis rally příbramská posádka.

Velmi prudká změna počasí v podobě oteplení způsobila, že tratě roztály,byly téměř bez sněhu, šotolina se střídala s ledem a naopak. Trať byla tvořena hlavně zmrzlou šotolinou, na níž se vyskytují ledové a sněhové plochy.
Úvodní den tvořily tři měřené úseky o celkové délce 41 kilometrů, na nichž vybojoval Jan Černý se Škodou Fabia S2000 desáté místo absolutně v hodnocení ERC, kdy jej od vítěze dělí necelá minuta a půl.
Jan Černý: „V první zkoušce jsme začali moc opatrně. Snažil jsem se jet až příliš čistě, abych neopotřebovával hroty na pneumatikách. Neměl jsem představu, jakým tempem se na tomto povrchu pojede, ale zjistil jsem, že zmrzlá šotolina hrotům příliš neublíží. Hned na druhém měřeném úseku už to bylo o mnoho lepší, ale asi 7 kilometrů před cílem jsme trefili kámen na trati, který způsobil poškození brzdové hadičky k jednomu kolu. Ztratili jsme tlak v brzdovém systému a do cíle vložky jsme dojeli prakticky bez brzd. Závadu jsme provizorně opravili, ale další test jsme jeli jen se třemi brzděnými koly a to moc nefunguje. Jsme průběžně desátí, což není to, co bych si na úvod představoval.“
Ve druhé etapě zatroubili k mohutnému útoku. Vyrovnaný výkon ve všech rychlostních zkouškách a minimální ztráty na nejrychlejší jezdce špičky klasifikace soutěže znamenaly, že se Honza Černý posunoval až na šesté místo absolutně. Třešinkou na dortu byla dvě druhá místa hned za průběžně vedoucím jezdcem rally, Finem Ketomou.
Jan Černý: „Dnes jsem s naším výkonem mnohem spokojenější než včera. Auto fungovalo skvěle, za což patří dík našim mechanikům. Seděly mi dlouhé rychlostní zkoušky, kde jsem se cítil i jistější v našem rozpise. Dvakrát jsem zkusil na nejdelší rychlostní zkoušce zatáhnout a vyšlo nám to, i když se to neobešlo bez krizových okamžiků. Jednou nás vrátila do hry sněhová bariéra, která na většině míst kolem trati není. Tady naštěstí byla. Ve druhých průjezdech už jsem cítil, že už nám v pneumatikách chybí hroty a auto mělo menší grip. Jsme přeci jen soukromý tým a nemůžeme si po každé sekci dovolit měnit všechny pneumatiky za nové.“
Závěr rally se nesl ve znamení dramatických bojů na čele absolutní klasifikace. Honza Černý s Pavlem Kohoutem vyráželi do poslední etapy na šesté pozici. Skvělé výsledky v podobě třetích nejrychlejších časů v pěti závěrečných rychlostních zkouškách znamenaly, že se dostali na rozdíl pouhých 15,9 s od stupňů vítězů. Být čtvrtý na soutěži mistrovství Evropy při premiéře na sněhové rally se speciálem S2000, to je rozhodně výsledek, který celý tým hodně povzbudil. Jan Černý s Pavlem Kohoutem udrželi pozici nejrychlejší české posádky na soutěži mistrovství Evropy a k tomu všemu první historicky vyhraná rychlostní zkouška pro Černého - Kohouta v evropských rally.
Jan Černý v cíli Rally Liepaja Ventsplis: „V závěru rally jsme zajížděli srovnatelné časy s Ketomou a Breenem, což mě těší. Skončit na nějaké rally za mistrem Delecourem, kterého jsem sledoval na soutěžích mistrovství světa, ještě když jsem chodil na základní školu, to je prostě paráda. Celý tým odvedl skvělou práci, naše Škoda Fabia fungovala, kromě malého problému s brzdami v úvodu rally, perfektně a tohle je výsledek, pro který jsme do Lotyšska jeli. Na sněhu jsem na těchto pneumatikách s dlouhými hroty jel poprvé v životě a můžu říct, že jsem si techniku jízdy na sněhu a ledu zamiloval..“
O vítězství bojovali od začátku Breen s Peugeotem 207 a Ketomaa s Fordem Fiesta, Do šesté zkoušky vedl Breen, ale pak ho vystřídal finský jezdec a s náskokem půl minuty vyhrál.


1.Ketomaa –LindströmFord Fiesta RRC02:08:15.7
2.Breen –MoynihanPeugeot 207 S2000 +31,0
3.Delecour – SavignoniPeugeot 207 S2000+2:47,5
4.Černý – KohoutŠkoda Fabia S2000 +3:03,4
5.Kisiels – RonisMini John Cooper+5:46.3


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar