Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Bohemia - Berger si pospíšil

Včera byla zahájena v Zákaznickém centru firmy Škoda Auto prezentace posádek a výdej itinerářů XXXV. Rally Bohemia. Jako první se dostavil domácí matador Vladimír Berger a spolujezdec Petr Gross, spolujezdec Romana Kresty.

Vladimír Berger

Vladimír Berger

Roman Kresta

Roman Kresta

Václav Pech

Václav Pech

Vladimír Berger je připraven ke svému již pětadvacátému startu na Rally Bohemia. Poprvé od roku 2000 usedne do vozu zařazeného o objemu 1400 cm. Tehdy spolu s Eduardem Perski a Škodou Felicia 1,4 Kit Car dokonale ovládli třídu A5. Letos má k disposici Škodu Fabia zapůjčenou týmem KBS Stanislava Šelmáta, s níž jezdívá Michal Hora. Změnu hlásí Vladimír Berger i na místě spolujezdce. Po úspěšné premiéře v Tišnově usedne do horkého sedadla vedle extovárního pilota mladý Jan Škaloud, který minulý víkend navigoval při soutěži IRC a ME v Belgii Antonína Tlusťáka. „Honza je mladý a nadějný spolujezdec. V Tišnově jsem si ověřil, že je pečlivý v přípravě, čímž napodobuje svůj vzor Petra Grosse,“ řekl na jeho adresu Vladimír Berger. Jen pro zajímavost, když Berger spolu se Zdeňkem Peterou v roce 1984 vyráželi poprvé na start tehdejší Rallye Škoda, nebyl Jan Škaloud ještě na světě.
Podle Petra Grosse, člena vítězné loňské posádky může letošní Rally Bohemia rozhodnout počasí a hlavně déšť, který vždy na této soutěži míchal pořadím. „Hodně napoví páteční vložky, ale rozhodnutí padne zřejmě až v sobotu. Očekávám, že to nejdůležitější se stane na Sychrově a Navarově, nejdelších vložkách soutěže a dost možná, že až v jejich druhých průjezdech, stejně jako tomu bylo v minulém roce,“ řekl Petr Gross.
U prezence si mihnul i Pavel Valoušek, takže fandové tohoto jezdce s divácky atraktivním stylem se mohou začít těšit.
Ze startu se omluvil Aaron Burkart. Podle informací jezdcova manažera, odhalili mechanici po soutěži v Belgii vážnou poruchu motoru a protože i náhradní motor je na repasi, nemá k dispozici provozuschopný vůz.
Pořadatelé bohužel museli odmítnout i Jozefa Béreše, protože FIA nedovolila dodatečné zařazení slovenského pilota do startovní listiny. Důvodem bylo zaslání přihlášky až po zveřejnění seznamu přihlášených.
Jako první vyrazí na trať (viz Sport) Roman Kresta, hned za ním Václav Pech, Karel Trojan, Pavel Valoušek (všichni s vozy Mitsubishi Lancer) a Josef Peták s Peugeotem 207 S2000.

Škoda Fabia S2000 u startu
V rámci v rámci statické prezentace u startovací rampy se představí dlouho očekávaný prototyp soutěžního vozu Škoda Fabia Super 2000. Za jeho volantem se v rámci testování a optimalizace vozu vystřídali jeden z největších českých talentů Jan Kopecký, rakouský mistr Raimund Baumschlager či finský ex-šampion Sebastian Lindholm. V poslední době přispěl svými zkušenostmi dvojnásobný mistr světa a ikona rallyového sportu Carlos Sainz.
Škoda Fabia Super 2000 disponuje dvoulitrovým čtyřválcovým atmosférickým motorem, který vychází ze standardu motoru 2.0. FSI / 110 kW. Převodovka je šestistupňová sekvenční a pohon všech čtyř kol s trojicí pasivních diferenciálů. Délka vozu je 3992 mm, šířka 1978 mm a rozvor kol 2486 mm. Všechny parametry vozu vychází z regulí mezinárodní automobilové federace FIA.


Quattro S1 v Sosnové
Audi S1

Audi S1

Renault Alpine

Renault Alpine

Součástí bude opět vložená demonstrační jízda historických soutěžních automobilů (viz Historie), kterých by se na vybraných rychlostních zkouškách mělo představit na padesát. Ovšem ještě než do Sosnové dorazí hlavní startovní pole, tak se na tamním autodromu představí zhruba od 15. hodiny skupina sportovních vozů MG, dále Ford 200 RS (p.Horálek), Renault Alpine (p.Cmíral) a s největší pravděpodobností také ex-tovární Audi Quattro S1, s nímž by se mohl představit Ladislav Křeček. Po skončení „moderní“ Rally Bohemia přijedou pak ještě zmínění historici.

JL, 3.7.2008

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar