Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Pikes Peak z pohledu Loeba

Jak jsme už včera informovali Sébastien Loeb a Peugeot 208 T16 Pikes Peak vytvořili v americkém závodě do vrchu Pikes Peak rekord tratě časem 8’13’’878, což představuje na dvaceti kilometrech s převýšením 1500 metrů průměrnou rychlost 145 km/h.

Sébastien Loeb byl ve startovní zóně již od 7 hodin ráno, kdy se účastnil briefingu. Musel se ale obrnit trpělivostí, než mohl předvést svůj tak dlouho očekávaný mistrovský kousek: výstup v 91. závodě Pikes Peak International Hill Climb. Vyrazit totiž mohl až poté, co odstartovalo všech 83 závodníků na motorkách, kteří se závodu účastnili: „Neměli jsme vůbec žádné přesné informace, kdy budeme startovat, a já viděl, jak se kolem vrcholu stahují mraky. Měl jsem docela obavy, protože jsme se báli deště.” Osvobozující start nakonec přišel v 11:30 a Sébastien Loeb se svým vozem Peugeot 208 T16 Pikes Peak mohl vyrazit.
projel cílovou páskou. Pilot za volantem 208 T16 Pikes Peak se uměl perfektně vypořádat s náročností tohoto výstupu „bez jištění“.

Sébastien Loeb hovoří o svých pocitech z historického úspěchu.


Jaké jsou Vaše pocity po tomto úžasném rekordu?

Je to velký okamžik. Když víte, jakou práci tým Peugeot Sport odvedl, aby se na závod připravil, je to fantastické. Osm měsíců příprav a vůz, vyrobený speciálně pro tento závod… očekávání celého týmu a našich partnerů Red Bull, Total a Michelin bylo opravdu veliké. Když jsem konečně stál na startovní čáře s takovým strojem v rukách, řekl jsem si: „a teď je řada na mně.“ Všechny zkoušky proběhly dobře a my jsme věděli, že máme na to, abychom zajeli dobrý čas, ale zbývalo ještě dojet nahoru a vše završit. A povedlo se nám to!


Jak výstup probíhal?

Šel jsem do toho naplno. Před startem jsem ještě trochu váhal: mám jet svým tempem nebo jet na rekord? Odstartoval jsem a cítil jsem se ve voze dobře. Takže jsem jel opravdu naplno od startu až do cíle, což vyneslo čas 8’13. Věděl jsem, že mohu zajet 8’20, možná 8’15… čas pod 8’15, což bylo teoretické maximum vypočítané počítačem, to je opravdový úspěch! Myslím, že je to krásný rekord…


Jaké pocity jste za volantem takového vozu, jakým je Peugeot 208 T16 Pikes Peak s výkonem 875 k a na takové trase prožíval?

Jsou to neuvěřitelně silné pocity! Je to opravdu jiné, než co můžete zažít při rallye nebo na okruhu. Je to totiž kombinace obou: neskutečná výkonnost stroje, která se blíží speciálům v Le Mans, ale s ještě větším zrychlením než u F1, a úzké horské silnice typu rallye nad hlubokými roklemi. Nesmíte udělat jedinou chybu! Je to obrovské napětí, ale také neuvěřitelný pocit.


Zažil jste dnes i strach?

Ne, stejně jako při zkoušce, mám pocit, že jsem dokázal z vozu i z trati vytěžit maximum. Neudělal jsem chybu, všude jsem dobře zrychlil hned, jak to šlo. Myslím, že překonat tento rekord nebude jednoduché.


Jak byste svůj výkon ohodnotil z pohledu Vaší kariéry?

Je jasné, že jsem přijel s továrním týmem a zdá se logické, že s podobnou podporou a devíti tituly mistra světa mám náskok. Ale pro mě je důležitá především ta zkušenost, jet na podobné trati a v takové rychlosti. Jsem pyšný na to, že jsem to dokázal. A zajet rekord závodu, to je další věc. Pro mě osobně byl Pikes Peak v této sezóně závodem roku.


Jste připraven přijet znovu a svůj rekord ještě zlepšit?

Prozatím jsme o tom nehovořili. Zažil jsem tu skvělé momenty, ale nevím, jestli je opravdu nutné se vracet. Budeme pozorně sledovat ty, kteří se budou snažit rekord pokořit. Uvědomuji si, že tento závod představuje i obrovské riziko.

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar