Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Mitsubishi Outlander PHEV startuje v rallye

Zatímco v Japonsku probíhaly přípravy na zahájení výroby modelu Outlander PHEV ve specifikaci pro evropské trhy, tak Mitsubishi Motors Corporation (MMC) se rozhodla podrobit Outlander PHEV v asijské rallye.

Mitsubishi je přesvědčeno o přínosech motorsportu pro zdokonalování sériových vozů; slavné dny Dakarské rallye a světové rallye jsou minulostí, nicméně správný přístup MMC, zejména pak na poli průkopnických technologií, dokládají úspěchy pokrokového elektromobilu i-MiEV Evo v závodě do vrchu Pikes Peak.
V případě Outlanderu konstruktéři považovali za vhodnější otestovat ho v terénu – tím spíše, že představení Outlanderu PHEV s plug-in hybridním systémem by v offroudových podmínkách bylo mimořádnou událostí.

Proto byl do závodu Asia Cross Country Rally 2013 (AXCR) nasazen předprodukční Outlander PHEV. Seriál AXCR představuje z hlediska extrémních podmínek asijský protipól rallye Dakar. Start byl z Pattaye
a cíl v Pakse v jižním Laosu. Posádky za šest dnů překonaly více než 2000 km za těch nejnáročnějších podmínek, včetně horských silniček, bahnité džungle, říčních brodů apod.
V kategorii čtyřkolek nastoupilo na start 20 vozů, z nichž dokončilo závod 19. Outlander PHEV si přitom zajistil nemalou pozornost, neboť byl v zástupu pickupů se silnými dieselovými motory vůbec jediným plug-in hybridním vozem.
Outlander PHEV, zastoupený soukromým týmem dojel na 17. místě bez jediné poruchy: to znamená velký úspěch pro víceméně běžný vůz – včetně plug-in hybridního pohonu 4WD s dvojicí elektromotorů a systému řízení pohonu všech kol S-AWC (Super All Wheel Control); jediné vylepšení vozu představovaly vylepšené tlumiče a pružiny, bezpečnostní klec, ochrana podvozku, upravené sání a výfuk atd.


Kromě úspěšného Outlanderu je v Ženevě k vidění i Mitsubishi Lancer 1600 GSR, s nímž Joginder Singh, Ind žijící v Keni, vyhrál s tímto vozem v roce 1976 slavnou East African Safari Rally. O dva roky dřív se radoval z vítězství s Lancerem Colt.


***

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar