Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Martin Prokop před sezonou 2013

Pouhých deset týdnů dělí Rally Catalunya 2012 od Rally Monte Carlo 2013. Konec jedné a začátek další sezony Mistrovství světa v rally, kde má Česká republika jediného zástupce v nejvyšší kategorii WRC v podobě jihlavského pilota Martina Prokopa.

Letos se zúčastnil jedenácti ze třinácti závodů šampionátu, v celkovém hodnocení jezdců skončil na devátém místě a čtvrtým místem na Rally Argentina zaznamenal nejlepší výsledek českého jezdce v historii MS v rally. To vše v kokpitu Fordu Fiesta RS WRC a se spolujezdcem Zdeňkem Hrůzou, za kterého pouze na posledním závodě ve Španělsku zaskočil další zkušený navigátor Michal Ernst.
Deset týdnů pro něj a realizační tým neznamená přehnaný odpočinek a vánoční pohodu. Právě naopak. Je to hektické období plné změn, přestože páteční odpoledne se v dílnách Jipocar Racingu nese v duchu Vánoc – stromeček, cukroví, řízek a salát.
„Pohoda a „team spirit“, to jsou důležité věci, na které se nesmí zapomínat. Za každou mojí vteřinou na trati stojí celý tým - mechanici, šéf inženýr, manažer, lidé z administrativy, kteří udržují oheň v krbu tady v Jihlavě, když celý rok cestujeme za závody po světě,“ popisuje Prokop.
První novinkou pro sezonu 2013 je změna oficiálního názvu týmu na Jipocar Czech National Team, pod kterým se bude česká posádka prezentovat v jednotlivých závodech. Další změnou bude při pohledu do startovní listiny nové jméno na místě spolujezdce, kde se bude v příští sezoně objevovat právě Michal Ernst.
Aktuální informace přidává manažer Quirin Müller: „Sotva jsme ukončili naši premiérovou sezonu v seriálu WRC, nyní již listujeme kalendářem sezony 2013 a vrcholí přípravy na Rally Monte Carlo. Pro náš tým se rýsuje vše poměrně pozitivně. Našimi stabilními a pokračujícími partnery jsou společnosti Jipocar, Praga, Ford Česká Republika. Naše aktivity podpoří ale také nové subjekty, kterými jsou SSI Schäfer a anglicko-čínský výrobce závodních i civilních pneumatik Dmack.“
Martin Prokop nahlédnutí do sezony 2013 uzavírá: „ Na příští sezonu se nemohu netěšit. Stali jsme se oficiální posádkou Dmacku pro seriál WRC a kromě toho, že jejich pneumatiky budeme používat, budeme se také podílet na jejich vývoji. Také díky novým sponzorům můžeme předem plánovat i některé starty v zámoří a rádi bychom jeli hned ten první v Mexiku na začátku března. Co se týče techniky, budeme i nadále spoléhat na modrý ovál v podobě Fiesty RS WRC.“


Kalendář světového šampionátu v rally pro sezonu 2013 vypadá následovně:


Rally Monte Carloasfalt / sníh15.-20. leden
Rally Swedensníh8. – 10. únor
Rally Mexicošotolina8. – 10. březen
Rally Portugalšotolina12. – 14. duben
Rally Argentinašotolina3. – 5. května
Rally Acropolisšotolina31. květen – 2. červen
Rally Sardegnašotolina21. – 23. červen
Rally Finlandšotolina2. – 4. srpen
Rally Germanyasfalt23. – 25. srpen
Rally Australiašotolina13. – 15. září
Rally Franceasfalt4. – 6. říjen
Rally Spain šotolina / asfalt25. – 27. říjen
Rally Wales GBšotolina15. – 17. listopad


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar