Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Leob s Peugeotem 208 T16 nejrychlejší v kvalifikaci na Pikes Peak

Slunce již bylo vysoko na obloze, když mohl Sébastien Loeb s vozem 208 T16 Pikes Peak konečně včera ráno vyrazit na spodní část trati v rámci kvalifikačních jízd, které určují pořadí na nedělním startu. Při jednom ze dvou pokusů dosáhl čas 3:26:153, což byl nejlepší výsledek těchto kvalifikačních jízd.

O 17 s porazil nejrychlejšího soupeře, Francouze Romaina Dumase. Tento rozdíl je však nutné brát s rezervou: někteří závodníci kategorie Unlimited se na rozdíl od týmu Peugeot Sport teprve začínají s tratí sžívat.
Sébastien Loeb je sice nejúspěšnější závodník v rallye, ale to mu nedává volnou vstupenku na Pikes Peak. Francouzský šampión se musel rovněž zúčastnit brífinku pro začátečníky, což je etapa, která je povinná pro všechny, kdo se závodu účastní poprvé. Sébastien prohlásil: „Už je cítit ve vzduchu atmosféru závodu. Pikes Peak je pro mě zcela nová zkušenost a i když mám za sebou testovací jízdy, nevím, co můžu od závodu očekávat. Je to jen jeden výstup nahoru a žádná druhá šance neexistuje. Auto bylo naštěstí až dosud prostě fantastické!“
Pilot i vůz jsou připraveni přijmout výzvu stát se „Kings of the Peak“, a to přesně 25 let poté, co zde Peugeot pokořil rekord s Ari Vatanenem s modelem 405 T16.
Sto padesát závodníků přihlášených do závodu mělo od středy do pátku možnost vyzkoušet si jednotlivé části trati během ranních testů.
Přímý přenos lze sledovat na redbull.tv, nedělní závod odstartuje přibližně v 8:00 (tj. cca v 16:00 v ČR), jako první proběhne závod motocyklů. Kategorie Unlimited se dostane na řadu později a pořadí na startu bude zveřejněno v pátek.

Sébastien Loeb byl s jízdami spokojený: „Mám z toho lepší pocit než včera, protože trať je o něco čistší. Zabojoval jsem a přiblížil jsem se k vlastním limitům. Autu stále důvěřuji.“ Šéf projektu Pikes Peak v rámci týmu Peugeot Sport Jean-Christophe zdůraznil, že první pozice je důležitá zejména ze strategického hlediska: „Ten, kdo z kvalifikačních jízd vyjde jako nejrychlejší, vyrazí jako první z kategorie Unlimited v den závodu na trať, což považujeme za výhodu, protože počasí je většinou příznivější ráno a pak má tendenci se trochu zhoršovat. Čím dřív člověk v neděli závod absolvuje, tím lepší by měl mít podmínky.“

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar