Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Kam na Bohemii - krásné erzety, ale těžko přístupné

Letošní Rally Bohemia, která slavnostně startuje již dnes, zaznamenala opět i řadu změn oproti minulým ročníkům. Start nebude Na Karmeli, ale na Staroměstském náměstí dnes v 18 hodin, servisní parkoviště na letišti v Hoškovicích a došlo i k obměně některých úseků rychlostních zkoušek.

V sobotu bude asi nejnáročnější zkouška „Sychrov“, která začíná v Klíčnově, kopíruje Rychnov u Jablonce, dále směřuje přes Hodkovice, Sedlejovice, Třtí a Radostín a končí u zámku Sychrov. Bohužel nejzajímavější místa jako je průjezd Radoňovicemi nebo Radostínem jsou dostupná pouze pěšky, respektive prakticky nepřístupná, pokud se zde nechcete zavřít na celý den. Bohužel obdobná je i situace na dalších zkouškách bohemky. Zkouška „Chloudov“ začíná až za obcí Dlouhý a jedinými diváckými místy je v podstatě přejezd hlavní silnice v Koberovech nebo odbočka na Vrát a pak sjezd k Jizeře do Líšného.
Tyto dvě zkoušky se jedou dvakrát, stejně jako klasika „Vinec“, a do harmonogramu nově začleněná zkouška Březina – Zásadka, jen pár kroků od servisního areálu.
Sobotní program ukončí paralelní zkouška na autodromu v Sosnové v sobotu 14. července od 17:34 hodin. Tím se rallye přehoupne do své druhé poloviny. Po ukončení divácké RZ v Sosnové totiž čeká soutěžní vozy návrat do servisu v Hoškovicích.
Na co se letos mohou návštěvníci divácké RZ v Sosnové těšit? Především je to znovu modifikovaná trať. Už loni se organizátoři setkali s kladným ohlasem jak u posádek, tak u diváků, kteří sledovali atraktivní show na asfaltovém i šotolinovém povrchu okruhu. V tomto roce si pro ně pořadatelé připravili nový atraktivní paralelní skok na rovince přímo pod tribunami a před zraky diváků. Na trati nechybí množství atraktivních zatáček, které jsou prakticky všechny viditelné z hlavní i vedlejší tribuny.
V neděli jsou pak na programu tři rychlostní zkoušky v Podkrkonoší a Pojizeří, ovšem se zajímavými místy těžko přístupnými. Navarov už asi nebude tím Navarovem co býval, měří „jen“20 kilometrů a startuje Na Cimbále, nad městem Semily. Z Podbozkova vede po rychlé silnici do Bozkova a dále na Jesenný a Stanový. Nejzajímavějším a nejtěžším úsekem bude sjezd ke Kamenici a následný výjezd pod Navarovem, dostupný jen pěšky nebo případně vlakem.
Pak se posádky přesunou na rychlostní zkoušku „Šumburk“, která nás opravdu nadchla a považujeme ji asi za nejtěžší a nejkrásnější z celé Rally Bohemia. Začíná ve Velkých Hamrech, ale hned se stáčí do Bohdalovic s technickými pasážemi a prudkými srázy, aby začala z okraje Tanvaldu stoupat mezi chalupami až do Příchovic. Tady je nejvyšší bod, po němž následuje klesání „na srdce“ do Desné. Považujeme ji za královnu mezi letošními erzetami. Tady i sebemenší chybička může znamenat definitivní konec.
Asi nejlépe přístupnou s několika zajímavými místy je poslední zkouška z Lučan přes Smržovku do Nové Vsi. Také všechny tyto tři erzety absolvují posádky dvakrát a celou soutěž pak zakončí „městskou“ zkouškou v Mladé Boleslavi od letiště k cíli na Staroměstském náměstí.

Podrobný harmonogram je na www.rallybohemia.cz


J.Lasík 13.7.2012

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar