Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Juniorské MS začíná v Portugalsku s Černým

Rally Portugalsko je startem do sezony pro šampionát FIA Junior WRC, pro který je Citroën Racing exkluzivním dodavatelem. Čtrnáct mladých pilotů pojede s vozy Citroën DS3 R3 v rámci FIA WRC3. Juniorský mistr pak vyhraje účast v programu WRC2 2015 na voze Citroën DS3 R5.

Už od svého vstupu do světového šampionátu WRC podporuje Citroën Racing talentované mladé jezdce. V roce 2001sehrála značka klíčovou roli v objevení Sébastiena Loeba, který stvrdil spojení juniorským titulem na voze Citroën Saxo Super 1600. A také v průběhu dalších let pomohl Citroën několika pilotům k jejich úspěchům na tratích WRC. Dani Solá (2002), Dani Sordo (2005), Sébastien Ogier (2008) a Martin Prokop (2009), ti všichni vyhráli juniorské světové tituly ve vozech Citroën.
Po vytvoření vlastní série v roce 201 vstupuje Junior WRC do nové éry spolu s Citroënem Racing. Šampionát je otevřený pro piloty do 28 let, nebo startující ve vozech Citroën DS3 R3, a začíná na Rally Portugalsko jako první ze šesti podniků seriálu.
Čtrnáct posádek vstupuje právě v tomto roce. Mezi nimi jsou i posádky, které budou moci využít zkušeností s vozy Citroën DS3 R3 získané v národních šampionátech WRC3. Francouzský pár Quentin Giordano a Sylvain Michel, Němec Christian Riedemann, Molly Taylor z Austrálie, Švýcar Federico Della Casa, severoirský pilot Alastair Fisher, Čech Jan Černy a Ital Simone Campedelli už ukázali své schopnosti v kategorii dvojkolek.

Zkušenost ze startů v jednom nebo i ve více podnicích světového šampionátu mohou být výhodou pro Itala Simona Tempestiniho (nejmladší účastník, ročník 1994), Poláka Arona Domzalu, Čecha Martin Kočího a Francouze Stéphane Lefebvrea.
Šotolinové tratě mezi Lisabonem a Faro jsou příležitostí pro specialisty na tento povrch k dobrému vstupu do sezony a celého šampionátu. Všichni mají šanci získat první body do hodnocení šampionátu WRC3. Kromě titulů mezi piloty a spolujezdci a národní trofeje na konci sezony, dostane mistr WRC Junior šanci zajet si šest rally v rámci WRC2 2015 na Citroënu DS3 R5. Pilot či pilotka tak bude pokračovat ve stopách Sébastiena Chardonneta, vítěze Citroën Top Driver série 2013, který dostává plnou podporu pro tuto sezonu.

Dodejme, že Jan Čerrný s Pavlem Kohoutem mají v plánu také juniorské mistrovství Evropy, ale s Peugeotem 208 R2. S jakým vozem pojede vybrané české podniky zůstává zatím otazníkem.

3. – 6. 4.Rally Portugalsko
26. – 29.6.Rally Polsko
31. 7. – 3. 8.Rally Finsko
21. – 24. 8.Rally Německo
2. – 5. 10.Rally Francie
13. – 16. 11.Wales GB Rally







Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar