Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

FIA WTCC - Huff a Chevrolet mistry světa

Závodem na městském okruhu v Macau skončil letošní světový šampionát cestovních automobilů WTCC – World Touring Car Championship. Mistrem světa se stal Angličan Rob Huff, ve značkách patří celkové prvenství opět Chevroletu.

Titul získal ve složitém posledním kole sezóny 2012 v Macau. V jejím průběhu získal Chevrolet dosud nevídaný počet 1025 bodů, když vybojoval dvojité a trojité vítězství. Huff zaslouženě vybojoval svůj první titul mistra světa WTCC, ale musel se snažit až do úplného konce druhé závodu, když v prvním závodu udělal pro něj netypickou chybu, kvůli níž musel odstoupit a odložit oslavy až do úplně posledního kola.
Pro tým to byl napínavý den plný emocí. Yvan Muller a Alain Menu dojeli v úvodním závodě na 1. a 2. místě, přičemž švýcarský jezdec – který jako první ve WTCC zvítězil v roce 2006 s vozem Chevrolet – zvítězil také v posledním závodě před Huffem a Mullerem. Třetí a čtvrté místo obsadil Monteiro s Hondou Civic.
Chevrolet získal zároveň třetí titul v hodnocení jezdců za sebou, když jako první výrobce v dějinách překročil hranici 1 000 získaných bodů a skončil sezónu s 1025 body, před BMW (650) a SEATem (617).
Závody byly velmi dramatické a plné nehod. Muller začal vynikajícím startem a v první zatáčce byl před Huffem, startujícím z pole position, a Alainem Menu. V čtvrtém kole britský jezdec předjel Mullera, ale vedení si udržel jen několik minut, než narazil do zdi a s poškozeným Cruze musel do depa. Mezitím vpředu bojovali o vítězství Muller a Menu. Došlo až k jejich kontaktu, ale Švýcar dokázal udržet vůz na trati a zvítězil.
Do druhé závodu odstartoval výborně Menu z 8. místa, rychle se dostal do čela a vedení udržel až do cíle. Huff se po mnoha předjížděcích manévrech dostal na 2. místo. Těsně se vyhnul také kontaktu Orioly (SEAT) a Michelisze (BMW) v posledním kole. Muller skončil třetí, když se zapletl do nehody s MacDowallem. V obou případech vyjel na trať safety car.
Závody v Macau byly posledními pro Chevrolet ve WTCC po osmi letech působení, v jejichž průběhu získal tři dvojité tituly mistrů světa WTCC (v kategorii značek a jezdců) a 68 vítězství.
Je však třeba dodat, že v posledních několika letech byl jediným oficiálním továrním týmem ve WTCC, který opustil jak SEAT, tak BMW. A v podstatě tak závodil pouze proti soukromým stájím. Ale na to se historie neptá. V příštím roce vstoupí do WTCC naopak Honda, která ve třech posledních podnicích už testovala nové modely Civic.

Rob Huff: „Úžasný den! Sám jsem si v 1. závodě zkomplikoval život, když jsem narazil do zdi – asi jsem nechtěl kazit zábavu až do posledního okamžiku. Byla to hloupá chyba a mohla mě stát opravdu hodně. Chlapci fantasticky zapracovali a do 2. závodu mi auto opravili; musím poděkovat všem mechanikům, včetně členů týmů Alaina a Yvana, kteří rovněž pomáhali. Čas mezi dvěma závody se vlekl pomalu a byl opravdu hrozný. Rozhodl jsem se zůstat v autě a v duchu si přehrávat, co nesmím zopakovat. Naštěstí ve druhém závodě šlo všechno hladce. Na začátku jsem byl sedmý, což na zisk titulu nestačilo. Zůstal jsem však klidný a získával jedno místo za druhým, až jsem nakonec skončil druhý. Je to skvělý konec fantastického podniku. Před osmi lety mě Chevrolet vzal do hry a doufám, že jsem dnes správnost tohoto rozhodnutí potvrdil.“

Alain Menu: „Je skvělé skončit vítězstvím. Kruh se uzavřel. Získal jsem pro Chevrolet první vítězství, v roce 2006 v Brands Hatch (UK) a teď poslední. Upřímně řečeno, jsem trochu rozčarovaný, že mi titul v kategorii jezdců unikl jen o pár bodů, ale takové jsou závody. Věděl jsem, že musím vyhrát oba závody, abych nepřišel o příležitost a téměř se mi to povedlo.“


Konečné pořadí jezdců

1.HuffChevrolet413
2.MenuChevrolet401
3.MullerChevrolet393
4.TarquiniSEAT252
5. CoronelBMW207

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar