Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Český autokros má nejmladšího mistra - J.Kubíčka

Posledním podnikem domácího mistrovství v autokrosu byl závod v Dolním Bousově, v němž se rozhodovalo o titulech ve všech divizích, kromě „malých bugin 1600“, kde nestartoval ani jeden jezdec.

V divizi Super Buggy měl k titulu o kousek blíž Jakub Kubíček, kterého mohl ohrozit jen Marek Stloukal. O vítězství v závodě přijel bojovat ale ještě Petr Bartoš, jenž po delší pause opět usedl do své bugy, vyhrál dvě rozjížďky a jednou dojel třetí. Mohl si tak vybrat nejlepší startovní pozici pro finále. Vedle něj se postavil Marek Stloukal, jenž byl rovněž dvakrát úspěšný a poslední volná pozice zbyla na Jakuba Kubíčka, který vyhrál až poslední rozjížďku, když ještě před ní vyměnili mechanici převodovku.

Ve finále nejlépe vyjel Petr Bartoš a do první zatáčky vjížděl už s menším náskokem. Jak je vidět z fotografií, o druhou pozici bojovali Stloukal s Vladislavem Štětinou a teprve za nimi jel Jakub Kubíček. Díky tomu, že zvolil vnější obraz, tak se vyhnul kolizi Stloukala s dalšími jezdci a začal stíhat vedoucího Bartoše. Oba po několik kol sváděli překrásný souboj. V okamžiku, kdy už měl Kubíček na předjetí, jej Bartoš v zatáčce „přivřel“. A bylo rozhodnuto. Kubíček musel zastavit a než se rozjel, tak se propadl na šesté místo. Ale to by nebyl Kubíček, aby se vzdal a bojoval i nadále jako lev. Cílem projel na čtvrtém místě za Bartošem, Horákem a Smržem. A titul měl v kapse, protože Stloukal dojel hned za ním.

V divizi Touring Autocross se objevil na startu Václav Fejfar se Škodou Fabia S2000, zatímco přihlášení otec a syn Brožkové zůstali doma, stejně jako další reprezantanti Neumann a Výborný. Podle předpokladů vyhrál Václav Fejfar obě rozjížďky, ale pak vůz odstavil. Nikoliv však pro technické potíže, ale ukázal se jako gentleman se smyslem pro fair-play. Nechtěl totiž zasahovat jezdcům o boj o titul. Takové gesto se často nestává.

Jeho místo na stratu tak zůstalo volné, stejně jako Jana Bartoše ve druhé řadě. Do první řady se tak postavil Bořivoj Kořínek s Fordem Focus a Pavel Svoboda s Mitsubishi Lancer, který se také hned ujal vedení a s přehledem zvítězil. Na druhém místě jezdící Kořínek bohužel v polovině ze závodu odstoupil a uvolnil tak pozici Kuželovi s Audi Quattro, který dlouho sváděl dramatický souboj, stejně jako v rozjížďce, s Radkem Plichtou se Subaru Impreza, vítěze B-finále. Plichta útočil tak dlouho až se na trati zkrápěné celý den deštěm klouzal víc než je zdrávo a propadl se poslední místo. Ale nevzdal se a bojoval dál až na páté místo. Za vítězným Martinem Svobodou dojel Luboš Kužel a Jiří Bret se Škodou Fabia. Dušan Horčička, kandidát na titul, se neprobojoval do finále a skončil až pod medailovým umístěním.

Dramatickou podívanou přinesla i Divize Touring 1600, v níž muselo být finále přerušeno kvůli havárii jednoho z jezdců. Do první řady se postavili Aleš Fučík se Škodou Fabia, Zdeněk Antony se Škodou Rapid a překvapivě Tomáš Jánoš s VW Lupo. Po startu odjel nejlépe Antony, za ním těsně Zákoutský se Seatem a Fučík. Takové bylo pořadí dvě kola, než se dostal do čela Jánoš sledovaný Maršálkem a Fučíkem, oba se Škodou Fabia. Aleši Fučíkovi tak třetí místo nakonec stačilo k zisku mistrovského titulu.



Super Buggy

1.Bartoš Petr
2.Horák David
3.Smrž Jan
4.Kubíček Jakub
5.Stloukal Marek
6.Kořínek


Celkové pořadí
1.Kubíček Jakub105
2.Stloukal Marek96
3.Hošek Jaroslav74
4.Štětina Vladislav70
5.Vaculík Boris63




Touring Autocross
1.Svoboda MartinMitsubishi Lancer
2.Kužel LubošAudi Quattro
3.Bret JiříŠkoda Fabia
4.Červený Lukᚊkoda Fabia
5.Plichta RadekSubaru Impreza
6.Hilse RostislavSubaru Impreza



Celkové pořadí
1.Kořínek BořivojFord Focus88
2.Svoboda PavelMitsubishi Lancer84
3.Hilse RostislavSubaru Impreza77
4.Horčička DušanŠkoda Fabia76
5.Kužel LubošAudi Quattro73



Touring 1600
1.Jánoš TomášVW Lupo
2.Maršálek PetrŠkoda Fabia
3.Fučík AlešŠkoda Fabia
4.Bodanský MiroslavŠkoda Fabia
5.Kořínek JosefŠkoda Citigo
6.Joura MarekŠkoda Fabia



Celkové pořadí
1.Fučík Alešškoda Fabia102
2.Antony ZdeněkŠkoda Rapiod94
3.Kořínek JosefŠkoda Citigo89
4.Ratajský JanSeat Ibiza76
5.Jánoš TomášVW Lupo73



Junior Buggy

1.Prokop Adam
2.Tříska Václav
3.Ovčarov Jurij


Celkové pořadí

1.Tříska Václav100
2.Prokop Adam90
3.Vaněk Milan88




J.Lasík 3.9.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar