Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Barum rally - vrchol sezony se blíží

Již za necelých šest týdnů se uskuteční Barum Czech Rally Zlín, letošní již 42.ročník se pojede v termínu 31. srpna – 2. září 2012 jako součást seriálu FIA Mistrovství Evropy v rally (ERC), Intercontinental Rally Challenge (IRC) a Mediasport Mezinárodního mistrovství ČR.

„I v letošním roce je v kalendáři týden před námi Německá rally. Původně jsme tento žádali my, ale FIA rozděluje nejprve termíny pro světový šampionát a teprve poté pro Evropu. Proto jedeme až na přelomu srpna a září,“ řekl Miloslav Regner, ředitel Barum Czech Rally Zlín. Významným partnerem a spolupořadatelem soutěže je opět Magistrát města Zlína. Mimo jiné se opět před zlínskou radnicí uskuteční v pátečním odpoledni slavnostní start soutěže.
Posádky se začnou sjíždět do centra soutěže začátkem posledního srpnového týdne. Ve středu 29. srpna proběhnou seznamovací jízdy na nedělní etapu, se sobotními zkouškami první etapy se posádky seznámí ve čtvrtek 30. srpna. „Tento časový program jsme zvolili i kvůli Star rally, aby jezdci na historických vozech, kteří absolvují jen vložky sobotní etapy, nemuseli do Zlína zbytečně jezdit o den dříve. Doufám, že seznamování s tratí proběhne stejně v poklidu jako vloni,“ uvedl Miloslav Regner. Ve čtvrtek ve večerních hodinách jsou na programu i technické přejímky soutěžních vozidel. Proběhnou opět ve zlínské sportovní hale od půl osmé až téměř do půlnoci. V tradičním čase kolem čtvrteční půlnoci pak posádky v ulicích Zlína absolvují seznamovací jízdy na divácké Super rychlostní zkoušce.
V pátek 31. srpna od 8 do 13 hodin se pojede testovací rychlostní zkouška neboli shakedown, letos je její trasa vytyčena na klasickém úseku mezi Pohořelicemi a Komárovem, přičemž hned v úvodních metrech je oblíbená divácká zóna na návsi v Pohořelicích. Odpoledne se uskuteční na zlínském náměstí před radnicí doprovodný program, jehož součástí bude i přejímka vozidel vloženého závodu Star rally historic.
Organizátoři stejně jako vloni plánují zařazení jízdy historických vozů po trati městské rychlostní zkoušky. Fanoušci se budou moci opět těšit na automobily z 20. a 30. let, nově ale přibude i vzpomínková jízda „Zlínská osma“, v rámci které na trať vyrazí také sportovní monoposty z 50. let. Krátce před čtvrt na deset večer pak na trať divácké Super RZ vyrazí první soutěžní vůz startovního pole IRC, městská erzeta skončí podle plánu kolem jedenácté hodiny večerní.
Pravé závodění vypukne v sobotu 1. září ráno. Dopoledne se pojedou dvakrát rychlostní zkoušky ve Slušovicích a na Pindule, odpoledne rovněž dvakrát Lukov a Tesák. „Je to proto, že současně se startem sobotní první erzety startuje i úvodní přímý televizní přenos na Eurosportu. Vysílací časy nám byly pevně dané, proto jsme museli harmonogram přizpůsobit,“ vysvětlil ředitel Regner a dodal: „Doufáme, že barumka v televizi zaujme řadu diváků, kteří ji budou moci sledovat z domova, zároveň ale věříme, že řada fanoušků přijde přímo k trati a pomůže vytvořit správnou diváckou kulisu.“ Právě z důvodu přímého přenosu na satelitní stanici Eurosport se úsek Slušovice pojede jako polokruhová zkouška, což bude pro diváky atraktivní. Jezdci obkrouží dvě kola kolem slušovické dostihové dráhy a objektu bývalé banky AB, poté trať odbočí stoupáním z Nových Dvorů k obci Březová a přes Hvozdnou do cíle před obcí Veselá.
V neděli 2. září se pojedou zkoušky Halenkovice, Kudlovice a Maják. Poslední jmenovaná bude opět v obou průjezdech živě přenášena Eurosportem. Díky tomu je o atraktivitu postaráno, neboť druhý průjezd Majákem bude zároveň poslední erzetou celé rally. Maják se oproti loňsku pojede v protisměru, cíl bude nedaleko cíle rally, ve zlínské městské části Kudlov.
Rozdílení cen pro nejlepší posádky a vyhlášení výsledků proběhne a cílové rampě umístěné pod zlínským Velkým kinem od 14:30 hodin.



R.0. 25.7.2012

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar