Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Jänner Rally startuje už za týden

Už pouze týden zbývá do startu 31. ročníku Jänner rallye, která se i letos započítává do Mistrovství Evropy i mezinárodního šampionátu České republiky. Ale protože další soutěž se jede až začátkem května, tak do Freistadtu se moc českých posádek nevydává.

V seznamu devadesáti přihlášených posádek najdeme jen patnáct našich, mezi nimiž nechybí Václav Pech (Mini Cooper), Pavel Valoušek (Ford Fiesta R5), Jaromír Tarabus, Antonín Tlusťák (oba Škoda Fabia S2000) a Roman Odložilík (Ford Fiesta R5). Vzhledem ke zdržení homologace nového Peugeotu 308 R5 pojede Jan Černý se Subaru Impreza zapůjčeným od Vojty Štajfa.
Největší hvězdou bude Polák Robert Kubica, který Jänner využije k tréniku před Rallye Monte Carlo. K favoritům patří pochopitelně Raimund Baumschlager se Škodou Fabia S2000, Polák Kajetanowicz (Ford Fiesta R5), Aigner s Peugeotem 207 S2000, šanci na dobré umístění mají Gryazin(Ford Fiesta S2000), Harrach, Hudec (všichni Mitsubishi Lancer).
Vlastní soutěž startuj v sobotu 4. ledna v 7 hodin bráno a první etapa skončí po osmi zkouškách po 22. hodině. V neděli je na programu dalších osm zkoušek do půl šesté. V podstatě jsou rychlostní zkoušky totožné s loňským ročníkem, v němž v dramatickém závěru zvítězil Jan Kopecký před Bryanem Bouffierem.


V trvalém úsilí nabídnout divákům a fanouškům ještě více akce, přichází Jänner Rallye 2014 se dvěma novinkami. Pro účastníky ERC se bude poprvé konat kvalifikace prioritních jezdců FIA a ERC o volbu místa na startu. Ta se koná v pátek 3. ledna od 10,30 hod. a proběhne ve dvou kolech. Ten, kdo se umístí nejlépe, si pak od 16:30 hod. na náměstí ve Freistadtu jako první před dalšími jezdci bude moci zvolit své místo na startu.
Také na účastníky rakouského mistrovství v rallye čeká zajímavá novinka ve formě powerstage. V této formě se pojede (poslední) rychlostní zkouška 18 – Aisttal. Jezdci při ní budou mít šanci získat dodatečné body do klasifikace národního mistrovství. Na prvního čekají tři, na druhého dva body a třetí získá jeden dodatečný bod do celkové klasifikace.


Kromě rallye čeká zejména na fotografy mimořádný motiv. V obci Rainbach-Kerschbaum, vzdálené od Freidstadtu pět kilometrů, budou v pátek 3. ledna ve 14 hodin

•úřadující mistr Evropy 2WD Zoltan Bessenyey z Maďarska
•současný mistr Evropy Production-Cup Andreas Aigner z Rakouska
•polský mistr a vítěz Waldviertel-Rallye Kajetan Kajetanowicz
•pilotka s mezinárodními zkušenostmi Jekatěrina Stratieva z Bulharska

k dispozici pro ne zcela všední fotografování. Zajímavými objekty budou nejen hvězdy rallye, ale také koněspřežná dráha, která byla v roce 1996 v Rainsbachu opět otevřena a po které mezi Budějovicemi a Lincem-St. Magdalena kdysi cestovali již Habsburkové. V luxusním voze „Hannibal“ potáhne špičkové jezdce, kteří jsou zvyklí ovládat stovky koňských sil, po trati o délce půl kilometru pouze jedna koňská síla. V doprovodu dam oblečených ve stylu císařství tak vznikne zdařilý mix nostalgie a moderny. A také působivá turistická reklama pro dolnorakouský Mühlviertel.

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar