Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Zrušeno: Světové cesťáky v Mostě a Brno Revival

Motoristická sezona ještě ani nezačala a už tu máme dva zrušené podniky, nikoliv však z důvodu kovidu, jako tomu bylo v minulých dvou letech. Jedním z důvodů je nouzový stav, druhým válka na Ukrajině.

Plánovaný podnik FIA World Touring Car Cup Race of Czech Republic, který se měl konat v Mostě ve dnech 8. až 10. dubna 2022, se v tomto termínu stanoveném promotérem neuskuteční.
Na pravou míru uvádíme důvody, které vedly k tomuto rozhodnutí. Vysvětlení spojené pouze s vyhlášeným nouzovým stavem v České republice, jak bylo uvedeno ve zprávě na webu promotéra, není zcela úplné.

Český státní rozpočet fungoval několik měsíců v rozpočtovém provizoriu a nebylo tedy možné pevně rozpočtovat příslušné dotační programy, primárně titul Významné sportovní akce. Do dnešního dne není jasné, jaký bude rozpočet Národní sportovní agentury, natož jaké prostředky obdrží sportovní svazy a pořadatelé. Existuje reálný předpoklad, že dojde k podstatným škrtům s ohledem na nutnost snížení obrovského rozpočtového deficitu vzniklého pokrytím nákladů na vypořádání se s epidemií Covid 19 v posledních dvou letech.
Do toho přišla válečná agrese Ruska vůči Ukrajině, z ní vyplývající příchod statisíců uprchlíků z Ukrajiny na naše území. K jeho zvládnutí vyhlásila vláda nouzový stav. To vše pochopitelně zásadně ovlivnilo priority státní správy a samospráv, jež se soustředí na zvládnutí uprchlické krize. A promítá se i do veřejných financí, podle některých odhadů bude dopad ukrajinské krize na státní rozpočet řádově vyšší než dopad covidové epidemie.
Přesunutí závodu na pozdější termín nebylo ze strany promotéra akceptováno. Zůstává ale otázkou, jak bude vypadat situace na podzim. Připomeňme, že v závěru loňské sezóny byly kvůli pandemii zrušeny závody v Asii, a jedním z podniků, který je nahrazoval, a díky kterému byl kalendář WTCR zachráněn, byl právě podnik WTCR Race of Czech Republic.

AK ČR



Brno Revival se ruší

Vážení přátelé,

po dlouhém čekání na pozitivnější informace jsme se rozhodli letošní ročník Brno Revivalu zrušit. Prvně nás v přípravách brzdila komplikovaná epidemiologická situace a v současné době válka na Ukrajině. BVV je centrálním bodem pro příjem uprchlíků a trať nemůže vést po „Rohlíku“, stejně jako v roce 2019. Ostatní varianty by znamenaly pouze komplikace a neměly by divácky ani jezdecky atraktivní místa. Moc si vážíme přístupu BVV, který aktivně hledal další možnosti, jak akci zrealizovat. Pevně věříme, že další Revival v areálu BVV, první víkend v červnu 2023, už konečně vyjde.


Hrom do cesty! Karel Kupka


PR 29.3.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar