Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Zlatý hattrick Petra Nikodéma v Nové Pace

Pátý závod evropského šampionátu v autokrosu přinesl úspěch českým barvám, když na nejvyšší stupínek vystoupili Petr Nikodém, Jakub Kubíček a Václav Fejfar. Nová Paka, respektive Štikovská rokle, je považována za Mekku autokrosu a říká se, že kdo nejel v Nové Pace, nejel autokros.

V Divizi 1600 nastoupilo k závodu 36 jezdců, včetně vítěze předchozího závodu Petra Nikodéma, který jak po závodě přiznal: „Strašně jsem chtěl vyhrát a tím to bylo pro mě složitější“.

V tréninku obsadil druhou příčku za Kevinem Petersem z Lucemburska, vedoucím mužem průběžné klasifikace. V první rozjížďce dojel druhý za Buddelmeyerem, další dvě vyhrál, což znamenalo první řadu semifinále. Společně s ním měli nejlepší pozici i největší favorité závodu Peters a Mandel. Sedm kol se držel Nikodém v těsném závěsu za Mandelem. „Auto mu jelo neskutečně, doslova letěl, ale protože postupuje pět jezdců, tak je ošidné riskovat. Nemusí se to vyplatit. Dojel jsem sice druhý, ale na první řadu finále to stačilo“.

Tisíce diváků s napětím sledovalo, co přinese finále, v něž startoval Peter Nikodém, jako jediný český jezdec, proti přesile německých jezdců. V první řadě s ním Mandel a Buddelmeyer, Peters hned za nimi. Odstartoval sice druhý, ale na kopci už byl vedení. Peters se však dostal do kontaktu s Mandelem, který skončil havárií, a jízda byla přerušena, stejně jako minulý týden v Německu. A opět kvůli Petersovi.

Následoval nový start, už bez Peterse a Mandela. Nikodém neponechal nic náhodě, start se mu povedl a pak si už jen kontroloval první pozici před Schröerem, který startoval ve Štikovské rokli poprvé a hned si dojel pro stříbro v Nové Pace. Petr Nikodém vyhrál třikrát za sebou a shodou okolností vždy při opakovaném finále. Tím se dostal opět do boje o titul, neboť na vedoucího Peterse ztrácí jen dva body.

„Po celý závod fungovala technika perfektně, až to bylo podezřelé. Žádný problém, musíme to zaklepat osmkrát, desetkrát…Závod byl mnohem těžší, než vloni, konkurence je velká, ale já si to zkomplikoval tím, že jsem si přál moc vyhrát. Když jsem viděl červenou vlajku, tak jsem začal pomalu věřit ve vítězství. Pokaždé se finále divize Buggy 1600 totiž v Nové Pace opakovalo.

Tento víkend se povedlo něco úžasného! Nejen, že se podařilo vyhrát letošní závod ME v Nové Pace, ale také se, a to nejspíše jako jediným (v buggy 1600) v historii, povedlo urvat Zlatý Hattrick. A jsme zpět v blízkém boji o titul. Děkuji všem fanouškům za skvělou atmosféru, kterou nám mohou v ostatních zemích jen závidět. Také bych chtěl poděkovat celému týmu, řekl v cíli štastný Petr Nikodém, který den před závodem oslavil devatenácté narozeniny.


Finále divize 1600
1.Petr Nikodém
2.Marcel chröer
3.Thomas Straub


Průběžné pořadí
1.Kevin Peters 122
2.Petr Nikodém 120
3.Michael Buddelmeyer 105


PS Reportáž ze závodu připravujeme


JL 2.7.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar