Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Zlaté volanty se udělovaly po čtyřicáté - Fejfar popáté

Slavnostně vyzdobený Žofín přivítal nejúspěšnější české automobilové a motocyklové závodníky. Již po čtyřicáté zde byly uděleny prestižní ceny Zlatý volant v jednotlivých disciplínách. Odborní motorističtí novináři přidělili body za úspěchy v závodech a soutěžích Mistrovství světa, Mistrovství Evropy a v dalších mezinárodních i domácích šampionátech.

Mezi závodnickou elitou nechyběl ani čtyřnásobný Mistr Evropy v autokrosu Václav Fejfar, člen Autoklubu Nová Paka. Ten vyhrál Zlatý volant již popáté : 2011 – 2014 a letos. To se zatím v kategorii autokros – rallykros podařilo pouze jednomu závodníkovi. A letos to bylo nakonec celkem jednoznačné, když před druhým Petrem Nikodémem získal náskok devadesáti bodů. Třetí pak skončil Jakub Kubíček.

Václav Fejfar stal letos Mistrem Evropy v divizi Touring Autocross a vyhrál pět závodů ME. Zejména jeho finálová jízda v posledním závodě ve Francii, kdy vítězství a zároveň titul vybojoval prakticky z beznadějné pozice, stála za to.

"Upřímně řečeno, moc jsem s vítězstvím ve Zlatém volantu nepočítal, a novinářům děkuji za ocenění mých výsledků. O to víc mě to těší a motivuje před novou sezónou."
A těch motivací bude v roce 2017 víc.

"Určitě, hlavní výzvou je dokončení nového závodního speciálu Škoda Fabia a jeho konkurenceschopnost. Další pak pokus o překonání počtu vítězství fenomenálního Willi Rösela. Moc jsem se doposud statistikami nezabýval, ale v této fázi mé kariéry už to trochu sleduji. Na dorovnání mi chybí tři prvenství..."

Anketa Zlatý volant se vyhlašuje od roku 1976, kdy se prvními držiteli staly automobilové legendy Ing. Zdeněk Vojtěch (okruhy) a Vladimír Hubáček (rally). Kategorie autokrosařů je zařazena od roku 1981, kdy vyhrál Alois Havel a doposud nejvíce prvenství získal Jaroslav Hošek – celkem šest. Na druhé místo se po letošku zařadil Václav Fejfar s pěti trofejemi a následují Karel Havel a Petr Bartoš se čtyřmi vítězstvími.

Jubilejní 40. ročník ankety Zlatý volant byl důstojným rozloučením s letošní motoristickou sezónou, k čemuž přispěla i retrospektiva přeechozích ročníků zachycená ve fotografiích a vzpomínkách a také doprovodný program vyplněný zpěvačkami Monikou Absolonovou, Olgou Lounovou a smyčcovým triem In flagranti. Večerem provázeli Iva Kubelková a Petr Dufek.

V sále se to hemžilo významnými osobnostmi z českého automobilového i motocyklového sportu. To vše podpořil svoji přítomností i dvojnásobný Mistr světa ve formuli 1 Mika Häkkinen, který obdržel rovněž Zlatý volant za dlouhodobý přínos pro motoristický sport. Po Michaelu Schmacherovi je teprve druhým zahraničním držitelem tohoto ocenění.

Letošní rok byl pro Václava Fejfara po všech stránkách hektickým, ale vele úspěšným. Evropský titul, Zlatý volant, nejúspěšnější sportovec Nové Paky, ze soukromého života pak "svatba v přímém přenosu" s dlouholetou přítelkyní Blankou před stovkami fanoušků a počátkem prosince narození vnučky.

"Chtěl bych všem, kteří se podíleli na mých úspěších, upřímně poděkovat za pomoc a spolupráci, bez níž bych já ani náš tým nebyl tam, kde jsme. Před nadcházejícími vánočními svátky a v roce 2017 pak všem přeji hlavně hodně zdraví, klidu, štěstí a spokojenosti."


Držitelé zlatých volantů:

Motokáry: Adam Kout
Okruhy: Adam Lacko
Závody do vrchu: Vladimír Vitver
Autokros: Václav Fejfar
Rally: Jan Kopecký
Spolujezdec roku: Pavel Dresler
Nejúspěšnější závodnice: Gabriela Jílková
Cena pro jezdce do 23 let: Petr Nikodém
Do síně slávy vstoupili autokrosař Karel Havel a motokrosař Jaroslav Falta



Foto: Tomáš Němec

Text Pavel Vydra 19.12.2016

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar