Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Zítra začíná Valašská rally - Mareš s novým týmem

Kdo vyhraje jubilejní 40. ročník KOWAX Valašské rally ValMez? Termín závodu 8. – 10. dubna 2022 se neúprosně blíží, a tak je „na světě“ i seznam přihlášených posádek. Ten obsahuje 90 dvojic, z toho 12 prioritních (1x FIA, 11x ASN), pěti národností.

Nezvykle pomalu se tentokrát plnila startovní listina Valašky, podniku zařazeného do seriálů ERT Central a CEZ, úvodního klání MČR v rally a v rally historických automobilů a druhého závodu slovenského šampionátu. Nakonec se ke startu na 40. ročníku KOWAX Valašské rally ValMez registrovalo 70 soudobých posádek a dvacet s historickými automobily.

Favority je samozřejmě nutné hledat v nejvyšších patrech startovní listiny. Česká špička v čele Janem Kopeckým, Filipem Marešem, Dominikem Stříteským, Adamem Březíkem či Martinem Vlčkem se postaví zvučným zahraničním jménům – polskému jezdci Miko Marczykovi a Švédovi Tomovi Kristenssonovi. Z výčtu slovenských účastníků s vozy specifikace Rally2 bude na čelní pozice pomýšlet Lukáš Lapdavský. Celkem se počet speciálů Rally2 zastavil na číslovce 20.

O absolutní vítězství se s jistotou přijede na Valašsko poprat Václav Pech s Fordem Focus RS WRC. „Letos sice nepojedeme o český titul a budeme hodnoceni v nově vzniklé Divizi 2. O to větší motivaci budeme mít v rámci absolutní klasifikace jednotlivých závodů, kde se vynasnažíme být vždy co nejrychlejší a stále trápit mladé kluky,“ říká plzeňský jezdec. Vozy stejné specifikace představí v okolí Valašského Meziříčí i Tomáš Kurka (Mini WRC) a Slovák Jaroslav Melichárek (Ford Fiesta RS WRC).

Loňští vicemistři Mareš s Buchou pokračují již třetím rokem v projektu dealerského týmu pod hlavičkou LAURETA AUTO Škoda Teamu s generální podporou společnosti Entry Engineering ve voze Škoda Fabia Rally2 Evo. Během zimní přestávky se v týmu uskutečnila jedna zásadní změna a o přípravu soutěžní techniky se bude starat nově vzniklý tým.


Divácky atraktivní podívanou jednoznačně slibují speciály RGT Jakuba Jirovce a Martina Rady, stejně jako Porsche 997 GT3 Petra Nešetřila. Z plejády vozů 2WD bude hlavním tahákem mistrovský Renault Clio S1600 Jana Dohnala, rychlé časy lze čekat i od speciálů třídy RC4 (David Štefan, Miroslav Číž, Victor Hansen, Petr Lukašík, Jiří Pohlídal).

A své „taháky“ si fanoušky jistě najdou i v poli historiků. Mohou se těšit na Ford Escort RS Cosworth Vlastimila Neumanna, Opel Kadett Coupe Miroslava Janoty či Ladu VFTS Zdeňka Němce.

První kontakt fanoušků se startovním polem nabídne páteční technická přejímka (8. dubna od 9 hodin, Autocentrum Lukáš), od 12 – 17 hodin proběhne testovací shakedown (Branky – Choryně). 40. KOWAX Valašská rally ValMez zahájí slavnostní start od 17:30 hod. v blízkosti Zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí.

Závodit se bude během soboty 9. dubna a neděle 10. dubna. Na tratích ve Zlínském a Moravskoslezském kraji je naplánováno čtrnáct rychlostních zkoušek na sedmi úsecích. Soutěž skončí v nedělním odpoledne vyhlášením vítězů (cca 15 hodin).

S blížícím se termínem závodu doporučujeme posádkám využívat aplikaci Sportity (heslo/password: Valaska2022), kde najdou všechny důležité informace k soutěži. Oficiální stránky soutěže jedou na doméně www.valasskarally.cz, informace poskytuje i facebookový profil Valašská Rally ValMez.

40. KOWAX Valašská rally ValMez 2022, tiskový servis
Tomáš Plachý
+ JL 7.4.W2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar