Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Zdeněk Tůma chce na Dakaru do první pětky

Čeká ho čtvrtá účast na dakarské rallye. V předchozích třech ročnících si Zdeněk Tůma prožil své, vždycky však dojel do cíle. Přitom před dvěma lety mu v Saudské Arábii pětkrát praskla pneumatika a ve tmě bloudil pustinou. Z ní mu pomohl dostat jeho skvělý orientační smysl, na který bude český jezdec na čtyřkolce opět sázet.

„Už od dětství mě bavilo například v nějakých hrách na základní škole chodit podle buzoly. Na turistických túrách jsem nikdy nezabloudil,“ prohlásil Tůma z týmu BARTH Racing. „Rád bych se dostal do první pětky.“

Je známý svojí nezdolnou vůlí dojet do cíle etapy. To si ostatně prožil před dvěma lety, kdy se doslova plahočil pouští. V jednom dni mu totiž na čtyřkolce odešla spojka a v terénu mohl jet maximální rychlostí 40 km/h, na silnici pak šedesátkou. Devadesát kilometrů mu trvalo ujet šest hodin, dunám se musel vyhýbat, protože by je nevyjel. A tak musel volit jinou trasu. „Potkával jsem pastevce a ptal se jich na cestu, bloudil jsem ve tmě. Naštěstí byl zvláštní úplněk měsíce, bylo celkem vidět,“ popisoval Tůma asi nejintenzivnější zážitek z dakarské rallye.

Dokonce u něj přistál vrtulník od organizátorů a nabídl mu pomoct. Tu však český závodník odmítl, protože by to znamenalo konec v soutěži. „Byla to jedna z nejtěžších zkoušek mé závodní kariéry. Snad něco podobného neprožiju také v nadcházejícím ročníku,“ přál si Tůma, který letos na čtyřkolce Yamaha Raptor natrénoval asi 100 hodin a zúčastnil se několika závodů. V domácím šampionátu off-road maratonů vždy skončil ve své kategorii na stupních vítězů, zvládl ujet nejvíce kilometrů. Patřil ke špičce. Byl také ve Španělsku, kde si vyzkoušel airbagovou vestu. V závodě v Andalusii dojel pátý.

Co se týče terénu, tak se českokrumlovský rodák těší nejvíce na písčité rovinaté cesty. „Duny moc nemusím, nemůžu na nich tolik trénovat,“ popsal Tůma, který však má při jejich zdolávání svoji strategii. „Záleží na velikosti dun. Mírné duny se dají najíždět bokem a pak se na vrcholu podívat, co za nimi je. Tím člověk neztrácí tolik rychlost. Když duna ohromná, nevyhnu se tomu, že je potřeba jí najet trochu rovně a vrchol přeskočit. I když se trochu riskuje,“ dodal člen týmu BARTH Racing, který uvítal informaci o tom, že v nadcházejícím ročníku tolik dun nebude. „Půjde asi o patnáct procent dun, což mi bude vyhovovat.“



PR 26.12.2021

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar