Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

WTCC Hungaroring - Citroën poprvé poražen

Teprve v šesté závodní jízdě světového šampiobátu cestovních automobilů na maďarském Hungaroringu našel Citroën přemožitele v podobě Gianni Morbidelliho s Chevroletem Cruze a poprvé ani jeden z jejich jezdců nevystoupil na stupně vítězů.

V první jízdě ale Citroën C - Elysée WTCC zaznamenal další double na prvním a druhém místě zásluhou Yvana Mullera a José - María Lópeze.
José-María López a Citroën Total si tak upevnili první místo v průběžném pořadí WTCC, zatímco Yvan Muller se posunul v celkovém účtu před Sébastiena Loeba.
Po suchých podmínkách během kvalifikačních jízd bylo nedělní počasí vrtkavé, a tak se oba závody jely brzy odpoledne. Přes noc totiž přišel velký liják, který ustal až několik hodin před startem.
Hned po startu využili Yvan Muller a José - María López své pozice na startovním roštu a usadili se na čele závodu. Sébastien Loeb se hned v první zatáčce dostal do sevření soupeřů a po prvním kole byl na sedmém místě za jezdci v pořadí Muller, López, Monteiro, Tarquini, Bennani a Michelisz.
Yvan Muller kontroloval vedení, ale Pechito López mu odrážel tlak soupeřů. Mezitím se Loeb zkoušel dostat přes Michelisze. I přes veškeré úsilí dostál Hungaroring své pověsti a neviděl už další předjížděcí manévry. Muller stvrdil své druhé vítězství sezony, José - María López dojel druhý a na podium se vešel ještě Tiago Monteiro.

Po krátké přestávce se auta vrátila na závodní dráhu k druhému závodu. Kvůli obrácenému startovacímu roštu museli Loeb, López a Muller začínat z konce první desítky. Gianni Morbidelli vedl v první zatáčce před piloty v pořadí Tiago Monteiro, Hugo Valente (startoval z pole position) a Tom Coronel. Yvan Muller stihl ještě vklouznout mezi své týmové kolegy a zaujmout pátou pozici před José - María Lópezem. Loeb zaváhal při volbě nejlepší stopy a figuroval na 9. pozici. Velmi rychle se Morbidelli, Monteiro a Valente vzdálili pronásledovatelům, zatímco Muller a López nemohli najít způsob, jak předjet Coronela. Jezdci Citroënu se už nestihli prodrat na pozice zaručující stupně vítězů.
Zaslouženě zvítězil Gianni Morbidelli s Chevroletem Cruze před Tiagem Monteiro s Hondou a Hugo Valentem, rovnež s Chevroletem.


Yvan Muller: „Věděli jsme, že na tomto okruhu je rozhodující start. V prvním závodě jsem zaútočil a udržel si vedení před Josém. Když se ke mně opět vrátil, ukázal jsem mu, jak jsem schopný reagovat. Musel jsem k tomu pošetřit v několika posledních kolech pneumatiky a pak zaznamenat další vítězství. Vždycky jsem na Hungaroringu vyhrál první závod a je krásné v tom pokračovat. “


Sébastien Loeb: „Měl jsem dva těžké starty: pokaždé jsem si vybral horší variantu. V prvním závodě, když jsem viděl, že moji soupeři byli semknuti uvnitř, pokusil jsem se je předjet vnějškem. Nakonec jsem ale skončil v balíku. Abych nedopadl stejně i podruhé, snažil jsem se najet po vnitřní straně v druhém závodě, ale opět jsem byl předjet z druhé strany. Nevím, jestli to přičítat nedostatku zkušeností a úspěchu, ale díky mým startům jsem byl mimo hru. Doufám, že si to vynahradím další víkend na Slovensku!“


Závod 1
1. Yvan MullerCitroën C-Elysée WTCC14 kol
2. José-María LópezCitroën C-Elysée WTCC +1’’282
3. Tiago MonteiroHonda Civic WTCC +8’’961
4. Gabriele TarquiniHonda Civic WTCC +13’’980
5. Mehdi BennaniHonda Civic WTCC+14’’747
6. Norbert MicheliszHonda Civic WTCC +16’’672
7. Sébastien LoebCitroën C-Elysée WTCC +17’’475
8. Tom CoronelChevrolet RML Cruze TC1w+22’’863
9. Gianni MorbidelliChevrolet RML Cruze TC1 +27’’891
10. Hugo ValenteChevrolet RML Cruze TC1 +36’’287



Závod 2

1. Gianni MorbidelliChevrolet RML Cruze TC114 kol
2. Tiago MonteiroHonda Civic WTCC+0’’350
3. Hugo ValenteChevrolet RML Cruze TC1+1’’206
4. Tom CoronelChevrolet RML Cruze TC1+5’’104
5. Yvan MullerCitroën C-Elysée WTCC +5’’435
6. José-María LópezCitroën C-Elysée WTCC+5’’605
7. Tom ChiltonChevrolet RML Cruze TC1+6’’306
8. Gabriele TarquiniHonda Civic WTCC+7’’828
9. Sébastien LoebCitroën C-Elysée WTCC +8’’308
10. Norbert MicheliszHonda Civic WTCC+8’’842



Průběžné pořadí
1. José-María López115
2. Yvan Muller105
3. Sébastien Loeb84
4. Tiago Monteiro65
5. Gabriele Tarquini48


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar