Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

WTCC - v dešti vítězí SEAT a Chevrolet

Už trénink na třetí závod WTCC naznačil, že britský okruh v Brands Hatch bude nejvíce vyhovovat vozům SEAT a Chevrolet, jejichž piloti ovládli prvních osm míst. Favorizované BMW byly tentokrát až na 10 a 11.příčce. Svoji roli zřejmě sehrál svým způsobem váhový handikap mnichovských vozů.

 

Automobily BMW byly totiž vzhledem k výsledkům z předchozích závodů dováženy o 70 kg (Priaulx), respektive o 45 kg (D.Müller). Stejné závaží měl také Yvan Muller, ovšem vozy SEAT mají povoleny nižší hmotnost než automobily s pohonem zadních kol.

V první jízdě udávaly tón vozy SEAT, které však nevedl nejrychlejší muž z tréninku Rydell, ale Muller. Za ním se seřadili a několikrát si vyměnili pořadí  Terting, Thompson, Rydell a Tarquni. Mezi ně se zamíchal pouze domácí Huff s Chevroletem, který se v posledních kolech dostal na 4.příčku, když mu Terting s Thompsonem nedali taktickou jízdou nejmenší šanci dostat se na stupně vítězů. Vítěz dvou jízd Priaulx uhájil alespoň jeden bod do MS, ovšem důležitější byla pro něj pole position do druhé jízdy.

V deštivém odpoledni nejlépe odstartoval do druhé jízdy domácí Priaulx sledovaný Švýcarem Menu a opět smečkou vozů SEAT. Hned v první zatáčce opustil trať Huff a na okruh musel vyjel Safety Car. V okamžiku, kdy byla trať opět čistá a závod mohl pokračovat, nezvládl tentokrát první zatáčku Priaulx. Po až příliš razantním zrychlení vyjel do únikové zóny a jen se štěstím se vrátil zpět, ovšem až na 10.místě. Tím vyklidil vedoucí pozici pro Menu, který poprvé dovedl do vítězného cíle Chevrolet Lacetti. Za ním opět kroužily jako had „ĺeoni" vedeni Rydellem. Čest bavoráků zachránil šestým místem Dirk Müller, přičemž jeho kolega a jmenovec Jörg nedokončil ani jednu jízdu.

Jak se ukazuje váhový hendikap a obrácené pořadí první osmi jezdců na stratu druhé jízdy začínají rozhodovat průběh závodu více než jezdecké umění a kvality vozů.

 

1.jízda

 

2.jízda

 

1. Muller

Seat Leon

1. Menu

Chevrolet

2. Terting

Seat Leon

2. Rydell

Seat Leon

3. Thompson

Seat Leon

3. Thompson

Seat Leon

4. Huff

Chevrolet

4. Tarquini

Seat Leon

5. Rydell

Seat Leon

5. Muller

Seat Leon

6. Tarquini

Seat Leon

6. Müller D.

BMW 320

7. Menu

Chevrolet

7. Morbidelli

Alfa Romeo

8. Priaulx

BMW 320

8. Priaulx

BMW 320

9. Müller D.

BMW 320

9. Zanardi

BMW 320

10.Zanardi

BMW 320

10. Gene

Seat Leon

 

Průběžné pořadí: 1. Muller (32), 2. Thompson (25), 3. Tarquini (24), 4. Priaulx (23), 5. Rydell (21)

 

Jindřich Lasík, 22.5.2006


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar