Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Vzpomínka na Radka Fencla a beseda o Rally Dakar

Rally Dakar je v České republice velmi populární už od osmdesátých let, kdy se začaly objevovat první zmínky o tehdejší Rallye – Paris – Dakar. Do povědomí motoristických fanoušků se soutěž dostala ještě více poté, co se jí začaly zúčastňovat kamiony z tehdejšího Československa.

V roce 1985 se na Rally Dakar vypravil i kamion LIAZ se startovním číslem 627 s posádkou Jiří Moskal, Jaroslav Joklík, Radek Fencl. Tento renovovaný kamion uvidí diváci v akci 27. března na autodromu v Sosnové spolu s další dakarskou technikou při Mogul Dakar Setkání.
Jeden z prvních Čechů na Dakaru, Jiří Moskal, bude také hostem besedy v sobotu večer 26. března v kulturním domě Crystal v České Lípě. Dakarské setkání bude také spojeno ještě s pietní událostí, kterou se stane odhalení pomníčku tragicky zesnulému Ing. Radku Fenclovi.

Ten bohužel v roce 2001 zemřel při dopravní nehodě přímo na křižovatce silnice I/9 u autodromu Sosnová. „Jsem moc rád, že se nám ve spolupráci s lidmi z autodromu Sosnová podařilo dojednat a postavit pomníček Radku Fenclovi vedle křižovatky u hlavní silnice I/9. Radek Fencl byl skvělý a naprosto spolehlivý člověk. Výtečný konstruktér a parťák, který si zaslouží důstojné připomenutí,“ říká Jiří Moskal. Pomníček bude v Sosnové odhalen v sobotu 26. března odpoledne.

Na besedě se návštěvníci mohou těšit například na Martina Kolomého, který se svou Tatrou - Buggyrou Fat Boy letos dokázal v kategorii kamionů jednu etapu Dakaru vyhrát. Besedy se zúčastní také Martin Macík z týmu KM Racing, který se svou LIAZkou navazuje na slavnou tradici této značky na Dakaru a na historii závodu zavzpomíná Jiří Moskal. O novinářské práci a focení této nejnáročnější rally světa si budeme povídat s Petrem Luskem. Přítomni ale budou i Pavel Vaculík z Ultimate Dakar týmu. Beseda se uskuteční v KD Crystal 26. března od 19:30 a jste na ni srdečně zváni.



PE 22.3.2016

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar