Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Volkswagen a Audi na Ice Race Zell am See

Volkswagen a Audi představí na legendární sportovní akci Ice Race v Zell am See minulost, současnost a budoucnost motoristického sportu. Ve dnech 19. a 20. ledna 2019 bude k vidění Volkswagen ID. R s elektrickým pohonem, který v roce 2018 stanovil rekord v závodě do vrchu na Pikes Peaku v USA.

Volkswagen Motorsport vyšle do akce na závodní trať s ledovým povrchem dvě vozidla ze své historie: Golf II GTI, který v roce 1986 získal titul mistra světa v rallye ve skupině A, a Golf II Pikes Peak se dvěma motory z roku 1987. O slávu a čest bude bojovat také aktuální Polo GTI R5, nový soutěžní vůz značky Volkswagen pro klientský rallye-sport. Neméně prominentní zastoupení bude mít v rámci podniku Ice Race sestava jezdců: rekordman z Pikes Peaku Romain Dumas (F) a německé bývalé soutěžní eso Klaus-Joachim „Jochi“ Kleint (D), který nastupoval na start závodu do vrchu „Pikes Peak International Hill Climb“ v barvách značky Volkswagen v letech 1985 až 1987.


Budoucnost: Volkswagen ID. R

Ředitel divize Volkswagen Motorsport Sven Smeets o budoucím nasazení rekordního vozidla říká: „Jedno je jasné. Speciál ID. R ještě zdaleka není zralý do muzea. Společnost Volkswagen má jasnou strategii pro elektrickou mobilitu a její cíle bychom chtěli náležitě podporovat i našimi aktivitami v motoristickém sportu.“ Volkswagen na akci GP Ice Race v Zell am See zveřejní, jakým výzvám se ID. R postaví v roce 2019.


Volkswagen Polo GTI R5

Na konci října debutovalo Polo GTI R5 o výkonu 200 kW (272 k) v Rallye Španělsko. Soutěžní vůz, vyvinutý podle předpisů R5 pro národní, regionální a mezinárodní mistrovství v rallye a řízený ve Španělsku bývalým mistrem světa v rallye Petterem Solbergem (N), skončil při svém debutu po dlouhém vedení na stupních vítězů a vítězil přitom v rychlostních zkouškách jak na šotolině, tak na asfaltu. Aktuálně je předáváno prvních 15 vozů Polo GTI R5 soutěžním týmům z Itálie, Švédska, Finska, Paraguaye, Belgie a Rakouska. Polo GTI R5, který se představil už i v České republice, poměří své síly s konkurencí také v Zell am See.


Minulost: Dvakrát Golf II

Diváci v Zell am See uvidí v akci i dva vozy Volkswagen Golf, které se v motoristickém sportu postaraly ve své době o pozdvižení. S vozem Golf II GTI si Kenneth Eriksson (S) zajistil v roce 1986 titul mistra světa v rallye ve skupině A, která byla předchůdcem současné vrcholné kategorie WRC. Ještě nezkrotnější je dvoumotorový Golf II Pikes Peak, který způsobil rozruch v legendárním závodě do vrchu na Pikes Peaku v roce 1987. Jochi Kleint s dvoumotorovým Golfem o výkonu 441 kW (600 k) v mezičase vedl, ale několik metrů před cílem, s šachovnicovou vlajkou v dohledu, musel kvůli defektu zavěšení kol ze závodu odstoupit.


Pozn.Pozadu nezůstane ani Audi, které na sněhu rovněž představí tři skvosty včele se šestnáctiválcovým vozem Auto Union typ C, který bude na výstavce prezentovat Hans Joachim Stuck. Při jízdě na zasněžené dráze bude k vidění Audi RS5 DTM řízené René Rastem, Daniel Abt se projede v elektrické formuli Audi e-tron FE04 a diváci se mohou těšit i na atraktivní soutěžní Audi Sport Quattro S1.



VW + JL 17.12.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar