Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Vojtu Štajfa nahradil u Subaru Václav Kopáček

Po jedenácti vydařených letech opouští Vojtěch Štajf volant soutěžního vozu Subaru, i když s japonskou značkou bude spojen nepřímo i nadále, a jeho místo zaujme Václav Kopáček, který tak stojí před novou výzvou.

Když v prosinci 2004 podepsal Vojtěch Štajf první smlouvu se společností Subaru ČR, ani jedna ze stran tehdy nečekala, že jejich vzájemná spolupráce bude trvat až do loňského roku. Premiérovým společným úspěchem bylo vítězství v Rallye Bohemia 2005, o rok později přišel titul vicemistra republiky za Pechem. Celkem za jedenáct sezón Štajf se soudobým Subaru absolvoval 104 závodů, přičemž 68 v rámci dvoudenního českého šampionátu. Zbylých 36 startů připadlo jednak na menší domácí soutěže a zahraniční podniky.

Jako bylo například Rallye Monte Carlo v letech 2010 a 2011, v obou případech stříbrný mezi produkčními vozy), nebo dva starty na Arctic Lapland Rally ve Finsku. Vrcholem propojení Vojtěcha Štajfa se značkou Subaru se staly uplynulé tři závodní sezóny. Nejprve dobyl v roce 2013 titul domácího šampióna produkčních vozů,poté skončil třetí v European Rally Trophy a vloni druhá příčka v mistrovství Evropy.

„Musím přiznat, že mne samotného ona dlouhá bilance startů se Subaru až zaskočila,“ zamýšlí se Vojtěch Štajf a pokračuje: „Je z ní v každém případě vidět, že zejména na domácích tratích už nemám příliš prostoru k posunu kupředu. S produkčním Subaru jsem u nás všechny soutěže absolvoval opravdu mnohokrát a jedním z hlavních důvodů pro přesun na zahraniční tratě po zisku titulu před třemi lety tak bylo hledání nové motivace.

Společnost Subaru ČR ukázala velké pochopení a podporovala i mé starty v Evropě, nicméně hlavním těžištěm zájmu českého importéra je samozřejmě domácí trh. A tím pádem především Mistrovství České republiky. Už v minulých letech jsme se snažili vyzkoušet mladé domácí talenty, jako byli například Miroslav Jakeš a Jan Černý. Ale ani s jedním jsme se na delší spolupráci nedohodli. Myšlenku najít nástupce jsme ale stále nosili v hlavě, a když nám na pozici mechanika v uplynulé sezóně začal pomáhat Václav Kopáček, nabraly věci spád.

Venda je nejen zručným mechanikem, ale i skvělým jezdcem. A protože loni startoval se svým vlastním vozem Subaru, nejprve jsme se mu snažili pomáhat s přístupem k náhradním dílům. Vybojoval s ním posléze dokonce titul vicemistra republiky ve třídě 3, a tak jsem začínal mít postupně jasno. Nějaký čas jsme si všichni vyjasňovali pozice a představy, nicméně nakonec se všechny strany domluvily a navíc se do projektu rozhodl vstoupit i tým Duck Racing Petra Kačírka. Svými radami budu týmu a Vendovi nápomocný i nadále a od Subaru úplně neutíkám,“ objasňuje Vojtěch Štajf spolupráci se svým partnerem v projektu české účasti v závodě La Carrera Panamericana.

Václav Kopáček – Barbora Rendlová absolvují letos kompletní Mistrovství České republiky v rallye se špičkově připraveným vozem Subaru Impreza WRX STI v barvách Subaru Czech Duck Racing Teamu, přičemž prvním společným startem bude Rallye Šumava Klatovy ve dnech 28. – 30. dubna.

Václav Kopáček své nové angažmá komentoval stručně: „Nabídka stát se značkovým jezdcem je z těch, které se neodmítají. Je to milník mé závodní kariéry a příležitost posunout se na profesionální úroveň. Zároveň si uvědomuji, že už nepojedu jen sám za sebe a to znamená velkou zodpovědnost. Jsem ale přesvědčen, že to spolu s Bárou zvládneme a navážeme na Vojtovy úspěchy.“

Ještě před Rallye Šumava proběhne testování, aby si posádka mohla vyzkoušet vůz. „Děkujeme Vojtovi za jeho dlouholetou reprezentaci značky Subaru – byly za tím spousty práce, ale i zábavy. Nicméně je na čase dát šanci i mladším a pokusit se být znovu dobrým partnerem na cestě vpřed. A snad Venda Kopáček šanci uchopí za správný konec a jeho příběh se rozeběhne do nové úrovně i podle jeho představ. Jeho úkol je jasný a těžko může být jiný – samozřejmě všichni zúčastnění touží po zisku titulu mezi produkčními vozy (tedy ve třídě 3) v rámci Mistrovství ČR v rallye. Dobře víme, že Venda je hodně rychlým a ambiciózním jezdcem a často pokukuje i po celkovém pořadí, to je ale pro tým v tuto chvíli druhořadé. Samozřejmě, pokud titul získá, bude mít volné pole se poohlížet i po výsledku v absolutním pořadí,“ usmívá se marketingový ředitel společnosti Subaru ČR, ing. Zdeněk Zikmund.



30.3.2016

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar