Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Vojtěch Štajf zahájí sezonu na Azorských ostrovech

Tým Racing 21 vstupuje do letošní sezóny startem na Azores Rallye, která je prvním podnikem seriálu FIA European Rally Championship. Vojtěch Štajf s Veronikou Havelkovou absolvují tuto soutěž v reprezentačním týmu České republiky, a to na voze ŠKODA Fabia R5, se kterým vloni absolutně zvítězili v Katarské rally.

Portugalská Azores Rallye startuje letos ve svém 54. ročníku a před českou posádkou stojí náročná dvouetapová soutěž s patnácti rychlostními zkouškami o celkové délce téměř 220 kilometrů. Vojtěch Štajf, který tímto startem otevírá jedenadvacátou sezónu ve své kariéře soutěžního jezdce, startuje na Azorských ostrovech již podruhé. Při svém prvním startu v roce 2015 obsadil s Františkem Rajnohou na produkčním voze cenné třetí místo v kategorii ERC2. „Soutěž na Azorských ostrovech je hezkou, ale i poměrně těžkou. Už při úvodních testech ve velmi proměnlivém prostředí tady některé posádky havarovaly, což potvrzuje vysokou obtížnost. Já mám na Azory velmi dobré vzpomínky, když jsme tu s Frantou slavili bronz v ERC 2 a navíc jsme tady jednu erzetu ve třídě dokonce vyhráli. Minimálně je to dobrá motivace na letošní start i při vědomí velmi početné konkurence na vozech specifikace R5. Během testů jsme se s Veronikou opět sžívali v autě po zimní přestávce a s týmem jsme zkoušeli různé nastavení podvozku. Zdejší start vnímám i jako dobrou průpravu na první start v domácím šampionátu,“ řekl před letošním prvním zahraničním startem Vojtěch Štajf.

Pro navigátorku Veroniku Havelkovou je začínající sezóna 2019 její sedmou v dosavadní kariéře a po boku Vojtěcha Štajfa usedne do soutěžního vozu podruhé. Zatím jedinou společnou soutěž oslavili vloni absolutním vítězstvím v Kataru. „Na novou sezónu jsem se těšila. Čeká nás hodně soutěží, navíc start ve FIA ERC je pro mě novinkou. Netušila jsem, jak jsou Azory nádherné, ale zároveň nevyzpytatelné. Zdejší proměnlivé počasí při testech překvapilo asi nejen nás a vzhledem k víkendové předpovědi bude tato soutěž určitě ještě zajímavá. Minulou sezónu jsme zakončili optimisticky a pevně věřím, že letošní start tady na Azorech bude ve stejném duchu. Na soutěž se už všichni v týmu moc těšíme,“ potvrdila motivaci do letošní sezóny Veronika Havelková.

V seznamu 48 přihlášených posádek je 21 s vozy kategorie R5, přičemž Škoda Fabia R5 je zastoupena 13 vozy. K největším favoritům patří Rus Aleksej Lukjanuk, který přestoupil z Fordu Fiesta R5 do Citroënu CR R5. Brumo Magalhaes opustil škodovku a usedne do Hyundaie I20 R5, změnu hlásí i Němec Marijan Gribel a Maďar Norbert Herzig s vozy VW Polo R5. Naopak Fabii zůstal věrný Angličan Chris Ingram. Tak to jsou největší favorité na čelní příčky úvodní soutěže evropského šampionátu.

Na portugalské Azores Rallye odstartuje posádka Vojtěch Štajf a Veronika Havelková v reprezentačním týmu pod registrací Autoklubu ČR, a to dnes 21. března 2019. Slavnostní podium přivítá na startu v historickém centru města Ponta Delgada na náměstí Praca Goncalo Velho Cabral soutěžní posádky ve 14:30 tamního času. Soutěž končí na stejném místě 23. března 2019.



PR + JL 21.3.2019

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar