Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Vítězný comeback Věrky Pečenkové na bohemce

Spolujezdkyně Věrka Pečenková má na svém kontě okolo šedesáti soutěží, ale v posledních letech seděla v „ostrém“ autě jen výjimečně. Naposledy s Karlem Dawsonem při německé Thüringen rallye 2016. Pak už to byly jen sporadické starty v kategorii Rallye Legend.

S Miroslavem Čížem, který je o pár desítek let mladší, zajeli na nedávné Rally Bohemia s peugeotem 208 R2 výborný a asi hodně nečekaný výsledek. A potvrdilo se, že zajímavé výsledky se nerodí jen v první pětce absolutního pořadí. Navíc zmiňovaný jezdec odstartoval teprve do své páté oficiální soutěže. Dvaadvacáté místo absolutně, čtvrté ve dvoukolkách a vítězství ve třídě 6 mezi ostřílenými borci jako Brož, Dunovský, Hansen nebo Firla bylo hodně nečekané. Mj. by vyhráli i Peugeot Cup v R2.


Jaký to byl pro Tebe návrat a kdy se vůbec myšlenka na comeback zrodila?

Asi tak před měsícem a půl mě oslovil Pepa Kakrda, zda bych s ním nejela bohemku. V té chvíli se zrodila myšlenka, že bych tímto startem mohla zakulatit počet startů v mé kariéře a začalo mně to lákat, ale nakonec z nabídky sešlo. Objevily se nečekaně ještě další, váhala jsem, a pak přišel telefonát od Kamila Nechvilky, že by měl o mne zájem team v Mladé Boleslavi. To už jsem byla rozhodnuta, že do toho tedy půjdu. Přišla jsem na smluvené místo a tak stál Mirek, šestadvacetiletý usměvavý klučina...


Absolvovali jste nějaké ježdění před soutěží?

No, v civilním autě jsme si napsali a projeli jeden úsek nedaleko Katusic a shodli jsme se, že by to mohlo fungovat. Pak jsem absolvovala deset dní před soutěží "kolečko" na obnovení licence. Ještě v úterý jsem na Mistrovství světa v orientačním běhu pomáhala v cateringu a ve středu už jela na seznamovací jízdy... Ale večer před soutěží to na mě všechno dolehlo a byla jsem pěkně nervózní. Dám to? Zvyknu si na tu rychlost?


Co bys řekla na adresu jezdce, jak na Tebe zapůsobil.
Mirek je veliký sympaťák, musím říct, že je také gentleman, skromný, ale také hodně kritický sám k sobě, což jsem mu vymlouvala, že i přes ty malé krizovky, které jsme měli v počtu dvou se nic neděje a jedeme dál. A na to, jak toho má málo odjeto, jede technicky výborně a určitě má před sebou velkou budoucnost.


Jaký jste jeli rozpis?
Desítkový rozpis, snažila jsem se využít svých zkušeností a nějaké informace připomínkovat, pokusit se rozpis zjednodušit, trochu upravit.


Dosáhli jste naprosto neočekávaný výsledek, jak se zrodil?
První erzetu - městskou v Mladé Boleslavi jsme odjeli a v cíli zjistili, že jsme nejrychlejší, potom přišla ta krizovka na Chloudově, ale pak už se nám jelo moc dobře a časům ve stopce jsme se jen divili. A to nás motivovalo neudělat chybu a pokusit se porazit soupeře. Pohoda a souhra v autě byla také přínosem. Některé úseky erzet jsem znala z předchozích startů, moc jsem se těšila třeba na Sychrov. Tajně jsem si přála dojet na třetím místě, ale pocit z vítězství v cíli byl nepopsatelný.


Po takovém úspěchu - byl to pouze jednorázový start, nebo to je impuls pro další spolupráci?


Tým fungoval skvěle, auto jelo bez problémů, krásné svezení. Vím, že barumku jet nemůžu, ale kdyby přišla nabídka na Pačejov, tak bych asi neváhala.

A Věrka Pečenková sklidila v cíli obdiv od řady zkušených matadorů, třeba od Vládi Bergra, a nutno říct, že zaslouženě.



Největší úspěchy Věry Pečenkové:
6. absolutně Rallye Vysočina 91 (Hedrlín)
6. absolutně Rallye Agropa 93 (Holub)
10. absolutně Barum rallye 93 (Holub)
1. absolutně M ČR historiků Rallye Agropa 94 (Holub)
Vítězství ve třídě Český Krumlov, Agropa, Barum 1993, Agropa 1994, Blovice 2002, Tišnov, Agropa 2007, Vsetín 2013 a Bohemia 2021




Pavel Vydra 15.7.2021





Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar