Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Velké jméno - malé auto

Na korsické i katalánské rallye se představili ve startovním poli také účastnici poprvé vypsaného poháru Ford Fiesta Sporting Trophy. Letos pojedou s identickými Fiestami skupiny N ještě na Sardinii, Německu, Finsku a Anglii.

 

V novém seriálu se objevila také dvě jména, která pamětníkům leccos mohou napovědět - Bettega a Biasion. Oba mají spolu hodně společného, a jak naznačily první dva podniky, patří také k největším aspirantům na celkové prvenství.

Právě Rallye Korsika měla pro Alessandra Bettegu zvláštní příchuť. Zatímco se letos radoval z prvenství, tak před 21 lety přišel na této soutěži o život jeho otec Attilio. S tovární Lancií 037 patřil mezi nejrychlejší soutěžáky světa, i když v poměrně krátké kariéře, ukončené tragickou nehodou, nevyhrál žádnou světovou rallye. Mezi nejlepší výsledky patří druhé místo v San Remu, třetí v Portugalsku a páté v Monte Carlu, vše v roce 1984.

Tehdy startoval s číslem čtyři, stejně jako o rok později Henri Toivonen, jehož úspěšná kariéra skončila rovněž na Korsice a rovněž za volantem Lancie 037. Až do roku 1995 nebyla čtyřka na počet jejich památky a také z pověrčivosti přidělována žádnému jezdci.

Bettegovým týmovým kolegou byl v té době Miki Biasion, jenž se stal dvojnásobným mistrem světa (88 a 879) a v letech 1987 až 1992 vyhrál s Lancií Delta celkem sedmnáct světových soutěží. Nyní jej vídají příznivci s kamionem v dakarském maratonu. Shodou okolností je slavný Miki Biasion strýcem Mathieau Biasiona, který s Fiestou (výkon 165 k, toč.moment 202 N.m) vyhrál v Katalánsku. Pokud oběma mladíkům vydrží chuť závodit, potom mají velkou šanci získat v budoucnu angažmá v některém z předních týmů. A navázat na úspěchy svého otce a strýce. Talent jim rozhodně nechybí.

 

Jindřich Lasík, 12.4.2006

 


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar