Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Valašská rally - Pech absolutně, Mareš vyhrál mistrák

Sezonu automobilových soutěží už několik let tradičně zahajuje Kowax Valašská rallye a nejinak tomu bylo také letos. Vstup se nejlépe vydařil dvojici Václav Pech a Petr Uhel, ale protože startují s vozem kategorie WRC, tak nemohou bodovat do PSG Mistrovství ČR. Nejvíce bodů tak získali Filip Mareš a Radovan Bucha se Škodou Fabia.

Ale jejich body asi neudou mít vliv na konečné pořadí, protože letos upřednostňují evropský šampionát. A tak teoreticky nestojí nic v cestě Janu Kopeckému s Janem Hlouškem, aby získali další titul.

Hned úvodní rychlostní zkouška naznačila, že i letos pojedou ti nejlepší na hraně a rozdíly budou desetinové, maximálně vteřinové. A to přesto, že na Valašsku stejně jako loni panovaly velmi náročné podmínky. Pokud zrovna nepršelo, bylo na tratích vytaháno spousta kluzkého bahna. Bylo třeba jet hodně rychle, ale zároveň zbytečně neriskovat.

Na Valašsku sice vyhráli první zkoušku ale pak převzal vedení Václav Pech a po čtyřech vyhraných zkouškách, šesti druhých místech a tří čtvrtých zvítězili. V cíli ale měli náskok pouhé 3,8 s před Filipem Marešem, který na rozdíl od ostatních projel celou trať bez větších chyb a bez problémů.
Třetí místo s desetisekundovou penalizací a půl minutovou ztrátou po defektu pneumatiky vybojoval Jan Kopecký.

Pro Jana Kopeckého to byl první ostrý start s novým vozem Škoda Fabia RS Rally2 a byla tak otázka, jak dobře se podaří nastavit auto na proměnlivé podmínky. Před soutěží proběhl jen jeden větší test a ten se bohužel uskutečnil pouze na suchu.

Jan Kopecký vyhrál v první etapě čtyři rychlostní zkoušky z osmi, ale se svým výkonem spokojen moc nebyl Po první etapě ztrácela posádka na první místo 15 sekund, na druhé jen 1,7 vteřiny. Za vyšší ztrátu mohla trochu smolná a kuriózní penalizace 10 vteřin za pozdní příjezd do časové kontroly, když spolujezdec Jan Hloušek správně nerozluštil číslo zapsané časoměřičem do jízdního výkazu.

Druhou etapu provázelo deštivé počasí. Plány na stahování náskoku pak vzaly za své na RZ11, kdy posádka dojížděla do cíle rychlostní zkoušky na prázdné přední pneumatice. „Byla to pouze moje chyba, protože jsem defekt udělal o betonový antikat,“ neskrýval důvody Jan Kopecký. V tom okamžiku ztráta narostla na více než 28 vteřin. Do konce soutěže se ji podařilo stáhnout již jen o 9 sekund a v cíli z toho tak bylo třetí místo absolutně a druhé místo v rámci bodování do českého šampionátu

„Těžko si lze představit obtížnější podmínky pro sžívání s novým vozem, než jaké panovaly na Valašsku. Nová Fabia RS Rally2 je špičkové soutěžní auto a já ho ještě v takto náročných podmínkách nedokážu naplno využít. Zítra bychom chtěli přidat, ale bude to nesmírně těžké, protože má celý den pršet.“
Na čtvrté m místě se dlouho držel jan Černý, překvapoivě s voizem hyundai i20 R5 z dílen martina Vlčka. Ve dvanácté zkoušce ze šestnácxti uisel ale ze soutěže pro technický problém odstoupit,
Jeho místo tak zaujal hezky jedoucí Polát Kotraba s Citroënem C3 rallye 2, který podával yvrovnnaý výkon po celou dobu soutěže a byl tak oživeném poměrně chudého startovního pole padesáti vozů. Od nejlepších jej dělilo více než rčtyři miuty.


Samohýl ŠKODA Team

Posádka Samohýl ŠKODA Teamu Adam Březík – Ondřej Krajča vstoupila při Valašské rally ValMez do letošního českého šampionátu šestým místem. O lepší výsledek ji připravil defekt pneumatiky už ve druhé rychlostní zkoušce.

Vždy odstupovali kvůli havárii. Letos se dobrému výsledku postavil do cesty defekt, který postihl posádku Samohýl ŠKODA Teamu hned na druhé rychlostní zkoušce Lešná.
„Byla to moje jezdecká chyba. Kousek před Jasenicí, tedy nějak v půlce erzety, jsem trefil protikatovací zábranu. Tím jsme si tak s Ondrou nechtěně vyzkoušeli výměnu defektu a stálo nás to přes tři minuty. Za to patří omluva celému týmu. Jinak jsme se hezky svezli a byly to hodně cenné kilometry, které jsem i vzhledem k nehodě na deštivé 3-Städte Rallye, potřeboval,“ přiznal Adam Březík.

Po RZ2 tak modročerná týmová fabia figurovala až na 27. místě absolutně, do konce etapy však už z toho byla devátá příčka a v cíli nakonec šestá.


Dominik Stříteský nebyl doma prorokem

Boj Auto Podbabská ŠKODA MOL týmu o pódiové umístění trval minulou sobotu a neděli na Valašské rally jen tři rychlostní vložky. Dominik Stříteský musel po výletu mimo trať ve čtvrté rychlostní zkoušce odstoupit a pokračoval druhý den pouze podle pravidel super rally. K havárii poznamenal: „Na pátý rychlostní stupeň, tedy při rychlosti přibližně 150 km/h, mi utekl zadek auta a roztočili jsme se. Přišlo to nečekaně a nestihl jsem vůbec nic udělat, byli jsme jenom diváci. Skončili jsme zádí auta v příkopě a auto zůstalo viset na hraně příkopu na břiše. V okolí nebyli téměř žádní diváci, takže nám nemohli pomoci ven. Nemohl jsem ani nastartovat skrz ucpaný výfuk a museli nás vytáhnout až pořadatelé. Přestože nebylo auto nějak moc poškozené, nemohli jsme kvůli pomoci pořadatelů pokračovat dál. V neděli jsme chtěli získat alespoň nějaké body za etapu, ale pojali jsme ji více jako testování, o které jsme díky sněhu přišli minulý týden.“

Manažer týmu Jaroslav Vančík doplnil, proč nebylo možné pokračovat: „Když přijel Dominik se zpožděním do časové kontroly ve Valašském Meziříčí, bylo prakticky jasné, že nebudeme moci pokračovat. Protože auto nešlo po havárii nastartovat, nebylo možné vychladit turbo a pravděpodobnost, že to na něm zanechalo stopy byla vysoká. Horší bylo, že při výletu mimo trať došlo k poškození olejového vedení zadního diferenciálu a diferenciál jsme pro jistotu také vyměnili..“

1.Pech – UhelFord Focus WRC01:26:31.6
2.Mareš – BuchaŠkoda Fabia Rally2 Evo+00:00:03.8
3.Kopecký – HloušekŠkoda Fabia RS Rally2+0:00:19.2
4.Kotarba – GrzesikCitroën C3 Rally2+00:04:15.1
5.Cvrček – ProkorátŠkoda Fabia R5+00:04:35.1
6.Březík – KrajčaŠkoda Fabia R5+00:05:54.6
7.Vlček – KunstHyundai i20 R5+00:05:55.2
8.Trojan – JůrkaŠkoda Fabia R5+00:07:34.6
9.Jirásek – MachůŠkoda Fabia R5+00:08:02.7
10.Trnovec – StaněkŠkoda Fabia R5+00:08:52.1



JL 5.4.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar