Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Valašská Rally - Gryazin porazil českou špičku

Úvodní soutěž mistrovství ČR v rallye, kterou byla Kowax Valašská rally, ukázala rozdíl mezi posádkami, které mají letos již něco odjeto a těmi, které po dlouhé pause opět usedly za volant. Zároveň jsme byli svědky útoku mladé generace.

Do role favorita byl pasován Nikolaj Gryazin s VW Polo R5, jenž absolvoval již světové Rallye Monte Carlo a Arctic rally. Na jeho suverénní jízdě často na hranici fyziky, byly znát najeté kilometry. S osmi vyhranými zkouškami se stal celkovým vítězem.

„Pro nás to bylo důležité rozjetí před soutěží mistrovství světa v Chorvatsku. Zdejší rychlé tratě nám připomenuly Barum rally, na které jsme v minulosti už startovali. Svým způsobem jsme tedy zakončili nedodělanou práci z této soutěže. Na Barumku bych se ale rád vrátil. Valašská rally byla moc hezká. Jsou tu pěkné tratě s rychlými ale i úzkými úseky. Nenajeli jsme sice moc kilometrů, ale rychlostní zkoušky byly náročné a pokud je celé české mistrovství takové, tak to zde není lehké.“

Jeho největší soupeř Jan Kopecký si připsal dvě zkoušky, ale také kuriozní příhodu. Před poslední sobotní zkouškou nedotáhl kolo, když měnil přední za zadní a to upadlo. Spolujezdec jan Hloušek pro něj musel do příkopu. Po malé improvizaci nestihli včas časovou kontrolu a na zkoušce pak ztratili třináct sekund. Tím klesli po prvním dnu na třetí příčku za Gryazina a Filipa Mareše, který si letos odzkoušel vůz při italské Rally del Ciocco.

O další příčky se po celou soutěž přetahovali mladící Dominik Stříteský (3.čas v RZ1) a Adam Březík (oba startovali poprvé s vozem R5) se zkušenými harcovníky Janem Černým a Miroslavem Jakešem. Mezi škodovky se míchal také Erik Cais, v sobotu sužovaný zdravotními problémy, vysvětlující také sedmou příčku po první etapě


1.etapa:
1,Gryazin, 2.Mareš +20,2, 3.Kopecký +27,6, 4.Březík + 35,1, 5.Černý + 36,5,
6.Stříteský + 37,9 7. Cais + 47,1, 8.Jakeš + 58,9

Druhý den si vedoucí pozici hlídal Gryazin, zatímco Kopecký útočil na Mareše tak dlouho, až se v předposlední zkoušce dostal na druhé místo a tudíž vyhrál klasifikaci mistrovství republiky.

Ze souboje o bramborou medaily už v druhé zkoušce vypadal bohužel po havárii Březík, Cais se dostal do formy společně se Stříteským předstihli ve finiši Černého, Do první desítky se dostal ještě Cvrček a Polák Kotarba.

Že vám v článku chybí Václav Pech nebo Martin Vlček. Je tomu tak. Václav Pech poškodil hned v první zkoušce o betonový retardér ráfek a se ztrátou tři a půl minuty se rozhodl nepokračovat. Martin Vlček po defektu ztratil více než tři minuty propadl až do druhé desítky, resp. na 14.místo.


Přehled startujících s vozy R5 a WRC


Škoda Fabia R5 a fabia Rally 2 Evo
Kopecký, Černý, Mareš, Jakeš, Odložilík, Adolf, von Thun und Taxis, Březík, Trojan, Cvrček, Tomek, Stříteský, Göttig

VW Polo R5
Gryazin

Ford Fiesta R5
Cais, Šimek, Trněný

Hyundai i20 R5
Vlček, Hanuš, Trnovec, Pohlídal

Citroën C3 R5
Kotarba

Ford Focus WRC
Pech

1.Gryazin – AleksandrovVW Polo Gti R501:15:03.3
2.Kopecký – HloušekŠkoda Fabia Rally2 Evo+00:00:46.4
3.Mareš - Bucha RadovanŠkoda Fabia Rally2 Evo+00:00:50.1
4.Stříteský – PerseinŠkoda Fabia R5+00:01:10.3
5.Cais – ŽákováFord Fiesta R5 MkII+ 00:01:18.9
6.Černý – ČernohorskýŠkoda Fabia Rally2 Evo+00:01:24.8
7.Jakeš – MachůŠkoda Fabia R5+00:01:33.3
8.von Thurn und Taxis A. – EttelŠkoda Fabia Rally2 Evo +00:03:36.3
9.Cvrček – ProkorátŠkoda Fabia R5+00:04:05.9
10.Kotarba Ł. – Kotarba T.Citroën C3 R5+00:04:07.9




JL 29.3.2021

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar