Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Vaculík si už libuje v dunách

Boris Vaculík s navigátorem Martinem Plechatým si připsali famózní výsledek. V desátém ročníku soutěže Marocco Desert Challenge skončili na skvělém druhém místě v kategorii aut, a to v konkurenci více než 100 závodních posádek.

„Nic takového jsme nečekali. Pro mě je to jeden z největších výsledků mé kariéry,“ konstatoval Boris Vaculík, bývalý autokrosař, který nestačil pouze na Jese Munka z Dánska.

Vaculík s Plechatým v letošním roce premiérově absolvovali dakarskou rallye. Nejnáročnější pouštní soutěž ale nedokončili, po srážce se soupeřem museli odstoupit. Jejich druhé vystoupení bylo na Marocco Desert Challenge, které o víkendu skončilo. „Pojali jsme to jako test, potřeboval jsem se zlepšit zejména v jízdě po dunách. Když jsme se však probojovali během soutěže do první trojice, výsledek jsme chtěli udržet,“ prohlásil Boris Vaculík, který se 15 let věnoval autokrosu.

V cíli neskrýval, že ho konečné druhé místo překvapilo. „Je to můj největší úspěch v cross-country soutěžích. Velice mě to potěšilo,“ konstatoval Vaculík, který v letošní dakarské rallye odstoupil z 22. místa. Také v Maroku měl potíže, naštěstí pouze v prologu. „Hned v úvodu nás zbrzdil defekt, poté už jsme se jen posouvali dopředu. Zhruba od šesté etapy jsme zabrali druhé místo, které se nám podařilo udržet až do cíle.“

O tom, co se mu dařilo nejvíce, má závodník z týmu 3RCZ.com jasno: „Provedli jsme drobné úpravy na Fordu F150 EVO a hlavně jsme bravurně zvládli průjezd dunovými poli. V tomhle terénu jsem si nebyl během dakarské rallye moc jistý, teď jsme v písku smazávali náskok soupeřů a několik z nich jsme předjeli,“ dodal spokojeně Vaculík.

Pro Vaculíka stále zůstává hlavním závodním cílem příští ročník dakarské rallye. Ještě předtím by si rád vyzkoušel jinou pouštní soutěž. „Účast jsem ale doposud nepotvrdil, nemám ještě nic zajištěné finančně. Velice mě ale láká jízda v těch největších dunách. Po úspěchu v Maroku bych si na ně už věřil,“ dodal Vaculík.

Kategorii trucků vyhrál Aleš Loprais, druhý český zástupce Tomáš Vrátný dojel čtvrtý.


PR 2.5.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar