Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Václav Fejfar vyhrál Evropu v Litvě

Premiérový závod Mistrovství Evropy v autokrosu se o víkendu uskutečnil v litevském městečku Vilkyciai. Do dějiště závodu se sjelo včetně národní divize třiaosmdesát závodníků. Na nejdelší trati evropského šampionátu se dva čeští reprezentanti postavili na nejvyšší stupínek.

V kategorii Junior Buggy vyhrál Milan Vaněk. Podruhé hrála česká hymna v kategorii Touring Autocross, když si pro vítězství stylem start – cíl dojel s vozem Škoda Fabia Václav Fejfar. „Neponechali jsme nic náhodě a po prvním závodě v Seelowě jsme auto důkladně zkontrolovali a ještě před čtvrtečním odjezdem do Litvy krátce otestovali. Jsem rád, že i to přispělo k úspěšnému absolvování závodu. Děkuji klukům za skvělou přípravu auta a věřím, že celému týmu a fanouškům vítězství udělalo radost a posune nás to v dalším snažení,“ řekl po vítězství v Litvě Václav Fejfar.

A nebylo to vítězství lecjaké. Bylo to jubilejní pětatřicáté Fejfarovo prvenství v závodech Mistrovství Evropy. V historické tabulce vede Willi Rösel se 42 vyhranými závody, druhý už je Bernd Stubbe s osmatřiceti(devětatřiceti), třetí Jaroslav Hošek se šestatřiceti a právě na něho se dotáhl Václav Fejfar s pětatřiceti.

Ve Vilkyciai byl na tom v divizi Touring Autocross po rozjížďkách nejlépe Paulius Pleskovas, který vyhrál všechny tři, druhý Fejfar dvě a jednou byl druhý. Třetí místo držel Martin Samohýl. Pleskovas a Samohýl se ve finálové jízdě propadli a jejich místa zaujali Otakar Výborný a velké překvapení domácí Šarünas Glikas. V celkovém pořadí po dvou odjetých závodech vede tuto divizi Výborný o tři body před Fejfarem. Dalších devět bodů ztrácí Fučík a Samohýl.

Tvrdé souboje se odehrávaly už v rozjížďkách v Super Buggy. Nakonec své německé vítězství zopakoval Anacleto, druhý dojel Stubbe a třetí Feuilade. Z našich pátý Kubíček a skvěle si opět vedl Hošek na osmé pozici. Pořadí se zřejmě bude měnit, protože se technickým komisařům nelíbil francouzský vítězný vůz.

V Buggy 1600 si z Čechů nejvíce bodů přičetl čtvrtý(třetí) Vít Nosálek. Zvítězil Michael Buddelmeyer. A také vůz druhého Mandela podle neoficiálních informací neprošel závěrečnou technickou kontrolou.

Třetí závod letošního Mistrovství Evropy se jede poslední červnový víkend v Matschenbergu, pár kilometrů za Šluknovem, a hned následující víkend přivítá autokrosovou karavanu Nová Paka, kde už je podle posledních informací z organizačního výboru přihlášeno více jak devadesát závodníků.



Pavel Vydra 7.6.2016



Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar