Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

V Mexiku vyhráli Ogier a Tidemand

Tovární posádka týmu ŠKODA ve složení Pontus Tidemand/Jonas Andersson (S/S) zcela dominantním způsobem zvítězila s vozem ŠKODA FABIA R5 v kategorii WRC 2 Mexickou rally a dojela na 7. místě.Absolutním vítězem se stal Sebastien Ogier s Fordem Fiesta R5.

Tento triumf byl devátým vítězstvím Pontuse Tidemanda v kategorii WRC 2 mistrovství světa a posunul jej v dané kategorii do průběžného vedení. Jeho týmoví kolegové Kalle Rovanperä a Jonne Halttunen (FIN/FIN) se po odstoupení na druhé rychlostní zkoušce mohli podle regulí Rally 2 zúčastnit sobotních a nedělních rychlostních zkoušek. Během těchto dvou dnů zajeli pět nejrychlejších časů, skončili na 5. místě v kategorii WRC 2 a získali tak první body do hodnocení mistrovství světa.

Úřadující mistři světa Pontus Tidemand a Jonas Andersson s vozem ŠKODA FABIA R5 prokázali na náročných šotolinových zkouškách třetí soutěže rychlost a spolehlivost. Bezchybnou jízdou vedli od startu až do cíle a na 22 rychlostních zkouškách zajeli v 17 případech nejrychlejší čas. Tím zopakovali své vítězství z minulého roku.

Jejich ŠKODA FABIA R5 byla na náročné podmínky v Mexiku skvěle připravena. Závodní motory se musely vypořádat s teplotami nad 30 stupňů Celsia a současně také s extrémními nadmořskými výškami. Nejvyšší místo celé rally se nacházelo 2737 metrů nad mořem. Základem úspěchu proto bylo zvolení správné mapy řídicí jednotky motoru, protože řídký vzduch v těchto výškách znamená snížení výkonu o více než 20 procent. Zatímco mnoho jiných týmů se s náročnými podmínkami trápilo, vozy ŠKODA FABIA R5 šlapaly doslova jako hodinky. Vítězstvím se švédská posádka dostala také do čela průběžného pořadí v kategorii WRC 2 mistrovství světa.

V neděli, která byla posledním dnem rally, zajel Tidemand další dva nejrychlejší časy. Celkem tak zvítězil v 17 rychlostních zkouškách, k nimž přidal pět nejrychlejší časů jeho týmový kolega Kalle Rovanperä.

Ti mohli podle regulí Rally 2 v sobotu a v neděli znovu nastoupit do soutěže poté, co ve druhé rychlostní zkoušce trefili kámen na trati a odstoupili. Kalle Rovanperä byl nadšený z toho, že dokončil svoji první rally v pozici továrního pilota ŠKODA a zajel na pěti zkouškách nejrychlejší časy. „Je škoda, že jsme na druhé zkoušce měli tento incident, ale jsem rád, že se týmu podařilo můj vůz opravit tak dobře, že jsem mohl v sobotu a v neděli opět nastoupit do soutěže a získávat tak cenné zkušenosti v mistrovství světa. V dalších podnicích šampionátu budu těžit ze zkušeností, které jsem získal zde v Mexiku,“ komentoval svůj výkon 17letý Rovanperä.



Celkové výsledky (WRC 2)

1. Tidemand/Andersson (S/S), ŠKODA FABIA R5, 4:04.32,7 h
2. Greensmith/Parry (GB/GB), Ford Fiesta R5, +6.44,6 min
3. Heller/Olmos (RCH/RA), Ford Fiesta R5, +13.53,4 min
4. Bulacia Wilkinson/Mussano (BOL/RA), Ford Fiesta R5, +22.45,9 min
5. Rovanperä/Halttunen (FIN/FIN), ŠKODA FABIA R5, +1:02.54,1 h


Aktuální pořadí mistrovství světa
1. Tidemand (ŠKODA), 43 bodů
2. Kopecký (ŠKODA) a Katsuta (Ford), 25 bodů
4. Greensmith (Ford) a Sciessere (Citroën), 18 bodů



Ogier vítězí, Loeb morálním vítězem


První zkoušky vyhrál sice Neuiville s vozem Hyundai i20 WRC, ale pak už o něm nebylo moc slyšet. Naopak tón udával jeho kolega Sordo až do desáté zkoušky. Na něho útočil Loeb s Citroënem, kteří se po třech letech vrátil do kopitu. Po první zkoušce druhé etapy si pořadí vyměnili, Loeb se z vedení mohl radovat jen tři zkoušky. Po defektu musel měnit kolo, což jej stálo propad na páté místo. Vedení se ujal Ogier s Fordem Fiesta WRC, který si už nenechal vítězství uniknout.
Druhý skončil nakonec Sordo před chybujícím Meekem. Soutěž se nevydařila Toyotě, které trápily technické problémy, které vyřadily Latvalu i Tänaka do druhé desítky, byť Tänak vyhrál čtyři zkoušky.

1.Ogier – IngrassiaFord Fiesta WRC03:54:08.0
2 .Sordo – Del BarrioHyundai i20 Coupe WRC+00:01:03.6
3.Meeke – NagleCitroën C3 WRC+00:01:19.2
4.Mikkelsen – JægerHyundai i20 Coupe WRC+00:01:38.4
5.Loeb – ElenaCitroën C3 WRC+00:02:24.6
6.Neuville – GilsoulHyundai i20 Coupe WRC+00:09:03.0
7.Tidemand – AnderssonŠkoda Fabia R5+ 00:10:24.7
8.Latvala – AnttilaToyota Yaris WRC+00:15:37.1
9.Greensmith – ParryFord Fiesta R5+00:17:09.3
10.Heller – OlmoswFord Fiesta R5+00:24:18.1




Škoda + JL 15.3.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar