Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

V Estonské Rally se jezdilo až 230 km/h

Piloti vozů ŠKODA Fabia Super 2000 nasbírali ve „vysokorychlostní“ rally v Estonsku důležité body do šampionátu, když Esapekka Lappi/Janne Ferm navýšili pátým místem vedení v celkovém hodnocení ERC.

Jejich nejbližší pronásledovatelé jsou kolegové Sepp Wiegand a Frank Christian z týmu ŠKODA AUTO Deutschland: ti obsadili s druhou tovární Fabií sedmé místo a jsou nyní celkově druzí. Rally Estonia byla letos nováčkem v kalendáři ERC. Tomu odpovídala motivace obou posádek továrních vozů ŠKODA Fabia S2000 na šotolinových tratích v blízkosti zimního střediska Otepää v jižním Estonsku. Hned bylo jasno, že jde o nejrychlejší tratě ERC. Rychlostní průměry kolem 127 km/h byly zcela obvyklé po oba soutěžní dny. Vítězem se stal domácí matador Ott Tänak s Raigo Mõlderem.

„Tohle byla skutečně šíleně rychlá rally. Prakticky pořád jsme jeli na šestý rychlostní stupeň. Tohle neznám ani z domácího Finska,“ říká Lappi. „Abychom tady mohli soupeřit s místními jezdci, museli bychom s rizikem zajít příliš daleko. Na konci desáté zkoušky například pršelo tak silně, že jsme téměř nic neviděli. Bylo rozumnější s ohledem na vývoj šampionátu tolik neriskovat. Pozitivní je, že jsme před startem ve Zlíně navýšili své vedení v mistrovství.“

V další soutěži ERC ve Zlíně se objeví již jako druhý jezdec celkového hodnocení Sepp Wiegand. „Tentokrát to sice neklaplo s pódiem, ale byla to nejúžasnější rally, kterou jsem doposud jel,“ řekl Wiegand. Nasbíral jsem tady dost nových zkušeností, neboť takhle rychlé tratě nejsou nikde v Evropě. Kromě toho mě těší zisk bodů do šampionátu.“
Maximální počet otáček vozu ŠKODA Fabia Super 2000 je 8.250/min – poté elektronika motoru agregátu o výkonu 279 k automaticky sníží. Na žádné jiné rally ERC k tomu nedochází tak často, jako na těchto extrémně rychlých šotolinových tratích v Estonsku. Nejvyšší rychlost naměřená organizátory byla 230 km/h.



1.Tänak – MõlderFord Fiesta R51.49.36,4
2.Lukyanuk – ArnautovMitsubishi Lancer Evo X+ 47,1
3.Kõrge – PintsFord Fiesta R5+ 55,4
4.Aus – KoskinenMitsubishi Lancer Evo IX+ 2.11,7
5.Lappi – FermŠKODA Fabia S2000+ 2.17,2
6.Kruuda – JärveojaPeugeot 208 T16+ 2.56,8
7.Wiegand – ChristianŠKODA Fabia Super 2000+ 3.24,1
8.Murakas – AdlerMitsubishi Lancer Evo X+ 3.41,8
9.Chardonnet – De La HayeCitroën DS3 R5+ 4.27,7
10.Sohlberg – FlythströmFord Fiesta R5




Škoda 22.7.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar