Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

V Barum rallye kralovali Kopecký s Dreslerem

Letošní 45. ročník Barum rallye měl od startu až do cíle jednoznačný průběh a ve výsledkové listině se pořadí příliš neměnilo. Úvodní večerní zkoušku vyhrál sice Václav Pech s MINI Cooper, ale od sobotního rána už udával tón Jan Kopecký se Škodou Fabia R5.

Postupně zvyšoval náskok, který se v průběhu rallye ustálil na zhruba půl minutě a karty byly rozdány. Od třetí zkoušky se usadil na třetím místě Polák Kajetanowicz s Fordem Fiesta R5, zatímco jeden z favoritů Breen se po defektu propadl s Peugeotem 206 T16 až na čtrnácté místo. Během dalších kilometrů se dokázal posunout až na sedmou příčku.
Po odpadnutí, v průběžné pořadí na třetím místě jedoucího Tomáše Kostky se Škodou Fabia R5, se v osmé zkoušce posunul na čtvrté místo Rus Lukyanuk s Fordem Fiesta R5 a pátou příčku si držel výborně jedoucí Pavel Valoušek se Škodou Fabia S2000.

Letošní barumka proběhla celkem v klidu, o vzruch se postaral snad jedině Francouz Consani, který svůj Citroën DS3 několikrát obrátil přes střechu. Ač havárie vypadala hrůzostrašně, tak posádka vystoupila z vozu nezraněna.

Zkušený jezdec Kopecký zůstal s vozem s pohonem všech kol i v pátém podniku sezóny neporažený a nedal tak evropské elitě žádnou šanci. Předposlední podnik MČR byl zároveň součástí mistrovství Evropy FIA v rally (ERC).

„Z mistrovského titulu máme obrovskou radost! Václav Pech nám v průběhu sezóny určitě neusnadňoval život. Ale ŠKODA Fabia R5 je skutečně velice silná. Kromě toho bych chtěl poděkovat týmu ŠKODA Motorsport, který nám vítězství dost usnadnil. Nejprve triumf na Německé rally na mistrovství světa, o týden později úspěch na mistrovství Evropy doma – zažíváme skutečně úžasnou dobu. Teď se bude slavit,“ komentoval Kopecký.

Díky vítězství na všech osmi sobotních rychlostních zkouškách si posádka Kopecký/Dresler vypracovala náskok na hlavního rivala Václava Pecha, který na spletitých šesti nedělních rychlostních zkouškách obhájila i přesto, že jednou udělala „hodiny“. Mohla tak pokračovat ve své vítězné sérii v dvouletých odstupech: Po r. 2009, 2011 a 2013 oslavili čtvrté vítězství na vrcholném podniku sezóny českého mistrovství.

1.Kopecký - DreslerŠkoda Fabia R52:12.17,7 h
2.Pech – UhelMini John Cooper Works S2000 + 0.27,3 min.
3.Kajetanowicz – BaranFord Fiesta R5+ 0.39,9 min.
4.Lukyanuk – ArnautovFord Fiesta R5+ 1.10,8 min.
5.Valoušek – HavelkováŠKODA Fabia S2000+ 2.30,0 min.
6.Černý – ČernohorskýŠkoda Fabia S2000+ 4:06,9 min
7.Breen – MartinPeugeot 208 T16+ 4:24,9 min
8.Kobus – de WildŠkoda Fabia R5+ 4:31,0 min
9.Jakeš – NovákŠkoda Fabia R5+ 5:46,1 min
10.Jelínek – MachůŠkoda Fabia S2000+ 6:40,9 min



JL 1.9.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar