Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Úspěšný start Citroën Racing Trophy CZ 2014

Rallye Český Krumlov odstartovala šestý ročník značkového poháru Citroën Racing Trophy CZ 2014 a účastníci po jejím zdárném absolvování získali v rámci finančních prémií neuvěřitelných 6750 euro.

Pozornost všech však byla upřena zejména na světovou premiéru Citroënu DS3 R5 Gemini Clinic Rally Teamu. Posádka Miroslav Jakeš – Jaroslav Novák se po celý závod držela na čelních příčkách a nakonec i přes „sžívání se s vozem“ doslova za pochodu obsadila druhé místo absolutně za Václavem Pechem.

Vraťme se však k průběhu úvodního podniku Citroën Racing Trophy CZ 2014, kterému byli přítomni devítinásobný mistr světa a legendární spolujezdec Daniel Elena a vítěz seriálu Citroën Top Driver 2013 Sébastien Chardonnet.
V hlavní kategorii, mezi posádky startujícími se speciály Citroën DS3 R3T ve třídě RC3 (tř. 5 české klasifikace), byl souboj o vítězství v CRT zároveň duelem o vavříny mezi vozy s jednou poháněnou nápravou. Do dramatického souboje se zapojili Slovák Martin Koči a zlínský rodák Egon Smékal. Rychleji sice začal Smékal, ale už po třetím testu figurovali oba ve vedení v identickém čase. A košický mladík nakonec po prvním dnu vedl s náskokem 4,2 s, což byl během úvodních sedmi zkoušek největší vzájemný odstup mezi nimi.
Hned v úvodním testu druhé etapy však Koči chyboval, vyletěl z trati a vedení přenechal Smékalovi. Jak se ale ukázalo, poškození zadní části vozu slovenského jezdce výrazně nezpomalilo a na deštěm zkrápěných „erzetách“ se držel na dostřel lídra dvoukolek i CRT. Definitivní rozhodnutí tak padlo až v poslední sekci. Kočimu s Kostkou se podařilo i díky šestému absolutnímu času v RZ13 dostat se zpět do vedení, které si v poslední zkoušce už pohlídali.

„Výsledku si moc vážím, protože to pro nás byl první start s Citroënem na asfaltu. CRT CZ se těší v Česku velké prestiži, proto jsem rád, že i na neznámé trati jsme dokázali rychlé české posádky ve dvoukolkách pokořit,“ komentoval prvenství Martin Koči, jehož dalším startem bude světová Rally Poland.
Martin Koči s Lukášem Kostkou a Citroënem DS3 R3T tak zvítězili ve skupině RC3 i v hodnocení značkového poháru Citroën Racing Trophy CZ a do třetice byli i nejrychlejší posádkou skupiny vozů s jednou poháněnou nápravou (2WD). V celkovém pořadí jim patří skvělá šestá příčka.

Smutnit však nemuseli ani Egon Smékal s Monikou Hýbnerovou, kteří si připsali maximum mistrovských bodů ve dvoukolkách do českého šampionátu. V hodnocení CRT CZ skončili druzí. „Celkově musím být spokojený. Po celý závod jsme jeli hodně rychle. Když v sobotu začalo pršet, věřili jsme, že můžeme o prvenství dále bojovat. To se potvrdilo dvěma prvenstvími na Kohoutu, jenže Martin s Lukášem jeli skvěle. Rozhodlo se na RZ Lipno, kde jsme chybovali a výlet z trati nás stál hodně vteřin,“ přiznal Egon Sméka.

Třetí pohárovou dvojicí v cíli se stali Jiří Šulc s Radovanem Buchou, kteří mezi dvoukolkami obsadili sedmé místo.

V seznamu přihlášených posádek figurující tandem Petr Chodura – Karel Žáček se nakonec na startu neobjevil. Důvodem byla havárie na předstartovním testu.
Mezi soutěžícími na vozech Citroën DS3 R1B Tomášem Guryčou a Barborou Holickou se podle očekávání více dařilo valašskému jezdci. Zatímco pro Barboru byla Rallye Český Krumlov prvním závodem s tímto vozem, Tomáš Guryča s „er jedničkou“ závod od závodu zrychluje. To potvrdil i na Krumlově a výsledkem bylo nejen prvenství ve třídě RC5 a zisk maximální finanční prémie v rámci CRT „Junior“ CZ, ale také druhé místo v nabité třídě 9.
„Vše kolem krumlovského startu bylo hodně hektické. Proto jsem nakonec z výsledků nadšený. Druhá příčka absolutně Miroslava Jakeše je skvělou vizitkou nového speciálu Citroën DS3 R5. Navíc jsme získali double s modelem DS3 R3T ve dvoukolkách, kde si to o vedení rozdali Martin Koči s Egonem Smékalem. Když k tomu připočteme i další tři vozy značky Citroën v cíli extrémně náročného krumlovského závodu, lepší vstup do sezony jsem si nemohl představit,“ řekl po slavnostním vyhlášení manažer Gekon Racing Tomáš Pletka.
Podrobnosti k poháru CRT CZ 2014 najdete na internetových stránkách www.citroenracingtrophy.cz a www.gekonracing.cz. Žhavé novinky, videa či fotografie hledejte i na facebookovém profilu Gekon Racing sro.



Gekon Racing 6.5.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar