Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Tragédie v Maroku

Čtvrtý podnik Světového poháru v maratonech přilákal do Maroka týmy VW a Mitsubishi, aby si opět odzkoušely své vozy před Dakarem. Se stejným úmyslem vyrazili do Afriky s kamiony Tatra také Tomáš Tomeček a Karel Loprais.

 

Henri Magne

Henri Magne

Giniel de Villiers

Giniel de Villiers

Stephane Peterhansel

Stephane Peterhansel

Ačkoliv se soutěž vyvíjela velice zajímavě, nakonec skončila tak, jak si nikdo nepřál. V poslední etapě přišel o život jeden z nejzkušenějších maratonských spolujezdců Henri Magne, mj. trojnásobný vítěz Dakaru. Na čtvrtém místě jedoucí Nani Roma s továrním Mitsubishi Pajero narazil v plné rychlost do betonové zdi a zatímco sám vyvázl bez zranění, Magnemu už nebylo pomoci. Tým Mitsubishi okamžitě stáhl ze soutěže Peterhansela z druhého místa i Masuoku z pátého.

Ve své kariéře vyhrál v Andoře žijící Francouz Henri Magne 27 závodů a 72x stál na stupních vítězů, když absolvoval 87 dálkových soutěží a 25 Dakarů.. Navigoval takové hvězdy jako jsou Masuoka, Lartique, Saby, Fontenay, Shinozuka, Schlesser, Sousa, Alphand. Co jméno to pojem.

Od prvních kilometrů 2268 km dlouhé soutěže (1679 km na čas) udával tempo Giniel de Villiers s VW Race Touareg, který vyhrál v úvodu dvě etapy, jeho soupeři Sainz, Schlesser, Masuoka a Souisa po jedné.

Po celou dobu soutěže před sebe nikoho nepustil a tak se měnilo pořadí jen na dalších místech. Nejdřív byl druhý Peterhansel před Sainzem, pak si pořadí vyměnili. A když si Sainz zranil ruku („Trefil jsem nějaký kámen, auto vyletělo ven z tratě a při dopadu jsem narazil rukou o volant. Autu nic nebylo, dojeli jsme etapu, ale dál jsem pro bolest už bohužel nemohl pokračovat"). Poté zaujal třetí místo Schlesser.

Před poslední etapou snížil Peterhansel ztrátu na vedoucího Villierse z 5.30 minut až na necelé dvě minuty. Ovšem k očekávanému dramatickému souboji již nedošlo. A tak nebylo v cíli ani co slavit.

O účasti Tomáše Tomečka se dočtete zítra.

 

1. de Villiers - von Zitzewitz

VW Race Touareg

15:02.31

2. Schlesser - Borsotto

Buggy Ford

+19.04

3. Sousa - Schulz

VW Touareg

+41.04

4. Šmakov - Mešeryakov

Buggy ZIL

+2.06.04

5. Nobre - Palu

BMW

+2.16.53

 

Jindřich Lasík, 7.6.2006

 


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar