Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Tomeček - závod je rozjetý podle plánu

První marocká etapa Africa Eco Race 2017 přinesla přesně to, co organizátoři slibovali – byla rychlá, plná kamení, místy velmi úzká a náročná na navigaci. Po necelých šestaosmdesáti kilometrech byly rozestupy mezi nejlepšími kamiony minimální.

Posádka Tomeček – Lála nakonec proletěla cílem na čtvrtém místě mezi kamiony. Po necelých dvaapadesáti kilometrech spojovací etapy dorazila závodní karavana z Nadoru do Ameziane, odkud závodníci odstartovali do prvního měřeného úseku. "První etapu jsme pojali tak trochu konzervativně a snažili jsme se šetřit auto," komentuje pocity Tomáš Tomeček a hned pokračuje: "V průběhu krátké etapy se dá velmi málo získat, ale o to více ztratit. Po zkušenostech z minulého roku, kdy nás trápilo množství defektů, jsme změnili charakteristiku tlumení. Chvíli mi trvalo, než jsem se dostal do tempa. Profil rychlých marockých rozbíječek naší Tatře vzhledem k výkonovému hendikepu příliš nesedí. Těšíme se na písek a duny, ve kterých se nám v předchozích ročnících dařilo."

Jak hodnotí průběh první etapy navigátor Ladislav Lála? "Na startu jsem byl trochu nervózní, ale to je asi normální. Podobné etapy jsme již v minulosti absolvovali, takže jsem věděl, co nás čeká. Časté změny směru, kdy jednotlivá políčka itineráře dělí třeba i jen desítky metrů, představují ideální příležitost pro chybu. Jednu takovou chybku se mi podařilo vyrobit, ale díky flexibilní strategii se nám na tom podařilo mírně vydělat. Jeli jsme tak, jak jsme se před startem dohodli – na jistotu. Jsme teprve na začátku závodu a startovní pole je velmi vyrovnané."

Tatra se startovním číslem 401 nakonec dorazila do bivaku krátce po západu slunce. "Po projetí cílem nás čekalo ještě 473 kilometrů spojovací etapy," uzavírá Tomáš Tomeček. "Auto je ve velmi dobrém stavu, v podstatě jsme dělali jen rutinní údržbu. Zítra nás čeká náročný program, tak se nám snad bude dařit."

Při průjezdu horami projížděla závodní karavana kolem zbytků sněhu. Mechanici Pavel Kletenský a Jaroslav Žerdík se tak během jedné ze zastávek mohli koulovat. "V bivaku je šílená zima, teplota se večer drží okolo nuly," dodává navigátor Ladislav Lála a sumarizuje tak pocity snad všech v bivaku. Před pár dny hlásily vozy, které otevírají trasu dokonce teploty okolo deseti stupňů pod nulou.


Z Maroka zdraví Ladislav Lála.

Auta:

1. Vasiljev (Mini) 1:00:09, 2. Magnaldi (Ford) +01:03, 3. Serradori (LCR 30) +05:35,… 26. Zapletal (Hummer) +20:11.

Kamióny:
1.Karginov (Kamaz) 1:06:17, 2. Valtr (Tatra) +03:52, 3. Jacinto (Man) +07:33, 4. Tomeček (Tatra) +08:02, 5. Kovács (Scania) +08:09, 6. Kuprianov (Kamaz) +15:50.

LIVE TRACKING: http://www.africarace-live.com/en/positionnement1.html
IRITRACK:
http://vulcain.iritrack.net/tdcom/eviewer/aer2017/
VÝSLEDKY: http://www.africarace-live.com/fr/cla-etp1.html


3.1.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar