Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Tomáš Tomeček podruhé v roli rychlé asistence

Tomáš Tomeček, vítěz Rallye Paříž - Dakar i Africa Eco Race, podruhé přijal nabídku mezinárodního týmu South Racing a se svou závodní Tatrou 815 působí na Dakar Rally 2022 jako rychlá asistence osmnácti buginám kategorie SSV a lehkých prototypů

Nabídka je odměnou za úspěšnou misi v minulém ročníku, kterou korunovala trofej za nečekané vítězství v kategorii rychlých asistencí. Ambice Tomáše Tomečka jsou přitom úplně jiné: „Především je to práce. V životě se nejde jen bavit a závodit, musí se také pracovat a já jsem rád, že takovou práci mám,“ přiznává Tomeček.

Sedačka vedle něj letos patří italskému mechanikovi Niccolovi Funaiolimu, jehož úkolem je servisovat na trati porouchanou nebo rozbitou techniku klientů South Racingu.

Zcela vpravo na pozici navigátora pracuje Leopold Paďour. V případě potřeby může zaskočit i za volantem. Známe jej jako ostříleného pilota bílé Tatry 815 upravené na sběrný kamion balai, který zachraňuje odpadlíky na závodě Africa Eco Race.
South Racing patří mezi vůbec největší týmy na celé dakarské rally. Pod vedením Scotta Abrahama do Saúdské Arábie vypravil 37 doprovodných vozidel včetně devíti velkých kamionů! Před rokem pod jeho hlavičkou startovalo 12 bugin a k nim byly přidruženy ještě vozy Monster Energy.


V letošním ročníku je bugin pod bíločerným brandem South Racingu ještě o šest více. V etapách se o ně starají Tomeček s Tatrou a další dva závodní kamiony. Šestikolový Man pilotuje Belgičan Dave Ingels a v jeho posádce najdeme mechanika Philippa Rettiga, který spolu s Ladislavem Lálou doplňoval Tomečka v Tatře v ročníku 2021. Jeho německý krajan Stefan Henken vodí dakarskou soutěží čtyřkolový Man.

Závodníci South Racingu jsou zvyklí jezdit o ty úplně nejvyšší příčky. Naposledy obsadili kompletní stupně vítězů SSV i lehkých prototypů. Také letos jsou Austin Jones a Fancisco Contardo Lopez po třech etapách v čele průběžného pořadí. V závodě bez potíží pokračují také všechny tři kamiony. Mezi nimi také dnes už unikátní mechanická Tatra 815, vlastně na závodní vůz před 16 lety přestavěný valník osazený dvanáctiválcovým motorem Tatra, manuální převodovkou a tatrováckou koncepcí podvozku.

V letošním roce ji v akci uvidíme ještě jednou. Tentokrát v plně závodním nastavení. Bude to v první půli března na Africa Eco Race, kde bude Tomáš Tomeček obhajovat třetí místo z předchozího ročníku.



P.Siwek 5.1.2021

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar