Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Tomáš Tomeček opět na Africa Eco Race

Již pošesté v řadě se tým Promet Excalibur Tomáše Tomečka zúčastní AFRICA ECO RACE®, dálkového závodu navazujícího na ducha původní Rallye Dakar. Trojnásobný vítěz závodu z let 2011, 2012 a 2014 vyráží na africký kontinent s cílem navázat na předchozí úspěchy.

Výsledky předsezónních testů naznačují, že by posádka Tomeček - Lála, která v loňském ročníku obsadila třetí místo, mohla opět bojovat o příčky nejvyšší. Maratonská soutěž odstartuje dva dny před koncem roku. Náročné horské terény Maroka postupně vystřídá kamenitá poušť Západní Sahary a písčité duny Mauretánie. Vyhlášení vítězů proběhne jak jinak než po dojezdu poslední etapy 10. ledna u Růžového jezera poblíž senegalského Dakaru.

Stoprocentní Tatru poháněnou vzduchem chlazeným motorem bude tradičně řídit matador dakarských soutěží Tomáš Tomeček: „Rok se s rokem sešel a za pár dní se opět postavíme na start Africa Race. No není to úžasné? Organizátoři slibují ještě více písku a silnou konkurenci, takže se i v tomto ohledu máme rozhodně na co těšit. Kromě závodního vozu posíláme na černý kontinent i kamiony, které se budou podílet na organizačním zajištění soutěže. Upřímné poděkování patří samozřejmě našim partnerům, díky kterým se může start na tak náročné soutěži, jakou Africa Race bezesporu je, stát realitou." A jaké jsou vlastně ambice posádky Tatry se startovním číslem 401? „Na dobré umístění může pomýšlet jen ten, kdo dojede až k Růžovému jezeru," uvádí Tomáš Tomeček.

Podobně jako minulý rok usedne do horké sedačky navigátora Ladislav Lála: „S Tomášem nám to v kabině i mimo ni funguje skvěle. Po úspěšném startu na loňském ročníku Africa Race jsme společně vyrazili na egyptskou Pharaons Rally, kde jsme se definitivě dohodli na pokračování spolupráce. Na Afriku se moc těším. V rámci přípravy se nám podařilo dotáhnout hned několik důležitých vylepšení auta, takže snad budeme vidět. Hlavně se musíme vyvarovat zbytečných chyb."

Jaké novinky tedy u Tomečka pro nadcházející ročník Africe Race přichystali? „Hodně jsme zapracovali na podvozkové části a díky novým tlumičům od Reiger Racing je auto rychlejší a přitom lépe ovladatelné. Auto se během testů chovalo skvěle. Kromě nového faceliftu a dalších kosmetických detailů máme mimo jiné i nové navigační přístroje. Budeme testovat třeba i některé nové bezpečnostní prvky."

Slavnostní start soutěže tentokrát organizátoři situovali do Monaka. Autorem trasy je opět tým sportovního ředitele soutěže Reného Metge. Dakarská legenda s více než čtyřicetiletou africkou zkušeností, popisuje trasu ročníku 2016 takto: „Myslím, že jsme zase jednou postavili skvělou trať. Ročník 2016 bude z pohledu jezdců jedním z nejzajímavějších a ponese se ve znamení písku. Jedna etapa se dokonce pojede na písku celá. Pokud si ale někdo myslí, že to snad bude jednoduché, tak bych ho chtěl ujistit, že tomu bude právě naopak. Důležitou roli bude hrát navigace včetně množství navigačních pastí.“

Letošní ročník se nese ve znamení hned několika výročí. 14.ledna 1986, tedy před necelými třiceti lety, tragicky zahynul zakladatel soutěže Thierry SABINE’s. AFRICA ECO RACE® 2016 rovněž připomíná třicáté výročí startu automobilky Tatra na dálkových soutěžích. Kromě dvojice továrních Kamazů pilotovaných Antonem Shibalovem Sergejem Kurianovem vyzve Tomečka mimo jiné i stále rychlejší portugalská amazonka Elisabete Jacinto za volantem svého MANu a nebo třeba Miklos Kovacs se Scanií.

se závodní a asistenční Tatrou vyrazí vstříc Dakaru i dva pořadatelské kamióny Tatra „balai“ ("koště"). Tomáš Tomeček poskytuje pořadatelům organizačně logistickou podporu s vozy Tatra 815 6x6 upravenými na tzv. terénní odtahovky. Sběrné vozy „balai“ uzavírají závod a doslova dnem i nocí poskytují posádkám v nouzi pomoc. Mezinárodní česko-holandské složení posádek obou vozů “balai” navazuje na osvědčený model z předchozích ročníků.


PR 21.12.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar