Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Svět velkých rallye osiřel

V minulých dnech se svět automobilových rallye rozloučil s velkou osobností, kterou znal, a hlavně pak jeho články, fotografie, knížky každý, kdo se o tento krásný sport zajímá. Ve věku osmdesáti let zemřel motoristický novinář Martin Holmes.

Ačkoliv se pohyboval ve světě velkých závodů, tak v roce 1977 zavítal také do České republiky, Ale nikoliv jako novinář, ale v roli spolujezdce Johna Hauglanda. S vozem Škoda 130 RS ale bohužel do cíle nedojeli.


Na místě spolujezdce se ale neobjevil jen po boku norského soutěžáka, ale čas od času i vedle jiných hvězd. Za všechny jmenujme například Jeana Ragnottiho, s nímž dojel pátý v RAC 81, Bill Colemana (3. v rajdu Polském 79), Tomi Mäkinena, Andy Dawsona (4. v Portugalsku 79), Pentti Airikkalu, Ove Andressona (5. v RAC 76)Shekhara Mehta (4. v San Remu 74). Nejvíce soutěží, hlavně na britských ostrovech, odjel s Chris Sclaterem, spolu se umísťovali na předních místech. V letech 1966 až 81 navigoval na tři desítky jezdců a usedl minimálně do patnácti automobilů.

Mnohem více než jako spolujezdec se ale vryl do paměti svými články a publikacemi. Poslední soutěží světového šampionátu byla loňská Deutschland Rally. Jeho vážná nemoc mu pak už neumožňovala cestovat.

Martin Holmes napsal mnoho knih první byl Rally Navigation (75), po níž následoval v roce 1978 Rallying společně s fotografem Hugh Bishopem. Tu mám dokonce ve svém archivu včetně věnování. Od roku 1979 vydával každý rok World Rallying 1, rekapitulující mistrovství světa. Sérii ukončila svou finální edicí (WR33) pokrývající sezónu 2010.


JL 19.6.2020

Řekli o Martinu Holmesovi


MARTIN HOLMES, jeden z těch lidí, kteří mne nevědomky přitáhli k rallye. Už na základní škole jsem hltal ty motoristické časáky, kde se objevila aspoň jedna jeho miniaturní fotka se stratosem nebo jiným, pro mě tehdy na hony vzdáleným, soutěžním vozem z mistrovství světa. V 70.letech byl člověk rád i za tu miniaturní fotečku, ve které díky zrnu byl schopen rozeznat často jen obrysy auta. Fotky od "MH" byly vždycky zárukou kvality. Osobně jsem ho poprvé potkal na své první návštěvě MS v San Remu 96, jeho kudrnaté šedivé vlasy byly nepřehlédnutelné, stejně jako bahno odpadávající z jeho holínek na peršany hotelu Royal, kam jsem si šel vyzvednout akreditaci. Věděl jsem, že jeho úžasné ročenky vznikají za pomoci jeho dvorních fotografů. Ať už to byla ještě více nepřehlédnutelná postava Hugh Bishopa nebo Maurice Selden, které jsem na erzetách potkával velmi často a občas s nimi prohodil pár slov, aspoň pro potrénování angličtiny. Povídání o jejich spřažených canonech bylo nezapomenutelné... Díky pane Holmesi, že jste mi ukázal krásy rallye! Myslím, že právě kvůli vám jsem vzal tehdy foťák na soutěži poprvé do ruky.Rest in peace.


Jan Marek, fotograf



Článků o MH se tady vyrojilo a vyrojí spousta, zkuste, prosím, tenhle článek o M. Seldenovi z Martin Holmes Rallying, je z něj cítit ta doba a taky je tam samozřejmě i spousta krásných fotek! Celá redakční rada českého časopisu Rally je zarmoucena obrovskou ztrátou, se kterou jsme narazili v rallye sportu a zejména v novinářském průmyslu. 11 června 2020 po vážné nemoci zemřel renomovaný legendární novinář Martin Holmes. Muž, který dal našemu periodiku známku originality. Nikdy nezapomeneme. Upřímnou soustrast celé rodině Martina Holmese



Jaroslav Jugas, vydavatel Rally



Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar