Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Střípky ze Štikovské rokle

Mistrovství Evropy v autokrosu má za sebou pět podniků, nyní čekají na nejlepší jezdce závody ve Francii, Přerově a závěrečný dvouzávod ve Francii a Itálii. Pak budeme znát šampiony pro rok 2019. Hodně blízko mají k titulu Bernd Stubbe a ještě více Matvej Furaškin.

Devítinásobný šampion a vítěz novopackého závodu Bernd Stubbe se opět ukázal nejen jako vynikající jezdec, ale také člověk. Ještě než vystoupil na nejvyšší stupínek, tak přede všemi udělal veliké gesto. Doběhl k postižené Katce, která nevynechá žádný závod, objal ji, podal ruku a teprve pak si šel pro zlatý věnec.



Petr Nikodém se ve finále ukázal jako velký stratég. Sice by rád po čtvrté za sebou v Nové Pace vyhrál, ale protože se počítají všechny výsledky, tak dobře věděl, že je lepší mít 15 bodů za druhé místo, než riskovat kolizi. „I když mě trochu bolelo, že letos jsme si nevyslechli naší hymnu, musíte pochopit, že naším cílem není zvítězit v jednotlivých závodech, ale být na stupínku nejvyšším na konci sezóny, řekl v cíli Petr Nikodém. Jak hodně byla nakropena trať dokreslují fotografie



Pořadatelé z Nové Paky pod vedením Bohouše Kužela začali po vzoru německých kolegů ze Seelowa také kropit trať přímo z hadic natažených podél trati. Je to rychlejší, a hlavně voda stříká rovnoměrně. Ale cisterny používají i nadále. Všimněte se postavy na vysokém stožáru. Není to nikdo jiný než skvělý fotograf Tomáš Němec. Nikdo v Evropě nenajdete takový autokrosový „kotel“ jako ve Štikovské rokli, kde se jezdí Evropa už čtyřicet let.



Přímo rodinná pohoda panuje v týmu Vládi Štětiny, který si od moderátora závodu vysloužil poklonu gentleman autokrosu, neboť za každých okolností bojuje na trati fair play. V těžké konkurenci Super Buggy skončil svoje snažení bohužel v semifinále. Přesto neztrácí optimismus a těší se na další závody. Po pěti závodech je dvanáctý, ale na první desítku ztrácí jen pár bodů.




Během víkendu se tu a tam ocitne někdo střeše, jako v tomto případě Litevec Andris Kulikovskis. V jedné rozjížděk předvedl „kolostřešní kombinaci“, ale jakmile dopadl na kola, a než se komisaři vzpamatovali, tak zařadil a bez pravého zadního kola pokračoval dál. Poté byla jízda červenou vlajkou zastavena, ale úplně zbytečně.
Všechny havárie dopadly šťastně a bez újmy na zdraví. Diváci, kteří v sobotu i v neděli zavítali do rokle, mohli být spokojeni. I přes sobotní zdržení, způsobené nadměrným prachem.




JL 9.7.2019

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar