Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Strahovské Monte pro Martina Vlčka

Vytrvalé páteční a noční sněžení na sobotu se postaralo, že Pražský rallysprint se mohl klidně přejmenovat na Strahovské Monte Carlo. Co by za to někdy dali pořadatelé věhlasné světové rallye, kdyby měli tolik sněhu jako Prahu.

Letos se rallysprint vrátil po mnoha letech na rychlostní zkoušku Cementárna Radotín- Řeporyje. Po dvou průjezdech se více než šedesát posádek přemístilo na Strahov, kde čekaly další tři průjezdy po třech kolech. Jestli jsme se těšili, že se pojede na sněhu, tak těsně před prvním průjezdem se objevil na trati sypač s pluhem. A tak se soutěžilo hlavně na mokru.


K favoritům, při neúčasti Pecha, Kopeckého, Stříteského, Mareše nebo Březíka, patřil Jan Dohnal s Fordem Fiesta WRC a Erik Cais se Škodou Fabia RS Rally2, který přijel do hlavního města poprvé. Počítat se muselo i s Janem Černým rovněž s Fabií RS Rally2. Bohužel Dohnala se diváci na Strahově nedočkali, Fiestu pro poruchu musel odstavit už po druhé zkoušce. Marně se těšili i na Tomáše Engeho, kterému hned v první zkoušce kousek po startu upadlo kolo. To sice nasadil, ale poškozený tlumič způsobil kousek před cílem požár Fabie. Na první zkoušce si „vylámalo zuby“ dalších pět jezdců.


První zkoušku vyhrál Cais před Martinem Vlčkem s vozem Hyundai i20 R5 a Černým. Druhou pak Vlček, který se tak dostal do vedení. Druhý dojel Dohnal na prvního ztrácel 12,8 s, ale pak skončil. Třetí Černý 16 s, čtvrtý Cais 18 s.


Když Vlček vyhrál i úvodní Strahov, tak bylo jasné, že nasadil správné obutí a náskok na druhého Caise navýšil na neskutečných 25, 9 s a třetího Černého na 28,7 s. Cais se ale nechtěl se ztrátou spokojit a vyhrál další dva Strahovy. Ale na vítězného Vlčka ani to nestačilo a v cíli mu chybělo 12 sekund.


„Včera nám to zacinkalo!!! Dokonce zlatem. Daniela Révai (slovenská moderátorka) odvedla skvělou práci a vymodlené počasí se nakonec dostavilo. Hladko pod prdelí smázlo všechny rozdíly v technice a tak jsme se s naší starou kolňou mohli popasovat s omladinou a jejich novou, nebo výkonnější technikou. Pravda, na tom ledě to místy chtělo pořádné coole,“ řekl na fb Martin Vlček.




Překvapením byl okruhový specialista Richard Gonda ze Slovenska na čtvrtém místě s Fordem Fiesta Rally 2, stejně jako vrchař David Komárek. U něj bylo překvapení o to větší, že jel s Toyotou Yaris GR.


Po roce usedl do Škoda Fabia R5 opět Josef Peták a dojel dvanáctý. Krásného výsledku dosáhla Eliška Slavíková se Škodou Fabia. S otcem Janem a poprvé na sněhu dojela na krásné 32. příčce z padesáti posádek, které viděly cíl. Klobouk dolů. Největší show nabídl kolem stadionů opět Martin Semerád se Škodou Fabia Rally2 Evo. Svojí jízdou plnou krásných smyků, občas i lehce za hranou, alespoň trochu rozehřál promrzlé diváky. Těch sice přišlo méně než v minulosti, ale za takového počasí „že by psa nevyhnal“ jich dorazilo přesto hodně.



Kategorii historiků vyhrál Jan Frei s Mitsubishi Lancer zapůjčeným od Vlastimila Neumanna. Svého největšího soupeře Miroslava Janoucha na stejném voze porazil sice o čtyři sekundy. Ale ten byl za kontakt s retardérem penalizován třiceti sekundami. Třetí skončil Jaroslav Vančík s krásným BMW M3.



Pražský rallysprint měl uzavírat letošní automobilovou sezonu, ale nedávno se objevila informace, že se ještě o nadcházejícím víkendu uskuteční ještě UAMK Deltak Rally u Vsetína.


2.Cais - Mazal RadekŠkoda Fabia RS Rally2+00:00:12.2
3.Černý – KočendováŠkoda Fabia RS Rally2+00:00:36.3
4.Gonda – PalkoFord Fiesta Rally2 MkII+00:00:58.6
5.Štajf – KotlářVolkswagen Polo Gti R5+00:01:05.0
6.Kačírek – ProcházkováŠkoda Fabiaa R5+00:01:10.8
7.Komárek – FillováToyota Yaris GR+00:01:37.7
8.Lehký – VítŠkoda Fabia RS Rally2+00:01:38.2
9.Semerád M. – MarešŠkoda Fabia Rally2 Evo+00:01:49.2
10.Semerád P. – GlösslŠkoda Fabia RS Rally2+00:02:09.6





JL 3.12.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar