Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Spolupráce South Racing s českými posádkami

Setkání českých dakarských a maratonských jezdců a spolujezdců nebylo jen o předvádění techniky na speciální trati nebo na parkovišti, ale také jsme byli svědky jedné zajímavé události.

Největší hvězdou dakarského setkání byl bezpochyby španělský závodník Xavier Pons, který má za sebou dlouhou kariéru soutěžního jezdce v mistrovství světa v rally. Byl členem továrního týmu Subaru WRT a Kronos Total Citroën WRT, kde s Citroënem Xsara WRC závodil po boku Sébastiena Loeba. Ve světovém šampionátu odjel dvaašedesát soutěží, přičemž nejlepšími výsledky jsou čtvrtá místa z roku 2006 – Turecko, Itálie, Nový Zéland, Austrálie. To mu vyneslo celkovou sedmou příčku. Nyní se věnuje převážně závodění v offroadových maratonech. Na posledním Dakaru po druhé zkoušce vedl, ale pak havaroval.

Xavier Pons se v Sosnové představil jako člen týmu South Racing GmbH, který je globálním týmem sídlícím v Evropě (Rüsselheim), Jižní Africe a Jižní Americe a nyní expanduje i do České republiky. Jako jediný tým na světě je pověřený automobilkou Ford ke stavbě oficiálních dakarských speciálů s označením Ford Ranger Dakar. South Racing se tak pyšní zařazením do rodiny Ford Performance, ve které jsou například M-Sport (FIA WRC) nebo Ganassis Racing (FIA WEC). Majitel a manažer týmu Scott Abraham, který byl u nás rovněž přítomen, prošel týmy jako X-Raid (BMW, Mini) a OVERDRIVE (Toyota). Stáj se každoročně účastní průměrně 16 závodů, které se konají v Jižní Americe, Evropě, Asii, Africe a nově také projekt Central Europe.

Během dakarského dne došlo také na oficiální odhalení a českou premiéru továrního vozu Ford Ranger Dakar, s nímž vyrazí do soutěží cross country posádky Tomáš Ouředníček a David Křípal, druhou tvoří ex-soutěžák Petr Hozák a Marek Sýkora.

Představení se zúčastnil mimo jiné šéf týmu Scott Abraham a špičkový dakarský závodník a účastník mistrovství světa v rally WRC Španěl Xavier Pons. Tomáš Ouředníček má za sebou poměrně bohaté zkušenosti jak v roli spolujezdce, tak i řidiče. Nejlepším jeho umístěním je sedmé místo v Rally Dakar 2009 po boku Mirka Zapletala. „Za volantem se ale cítím mnohem líp, ale vážím si práce spolujezdce, který, jak se říká, může za všechno. Mít auto pod kontrolou mě učarovalo“, říká Tomáš Ouředníček.

Petr Hozák si odbyl maratonskou premiéru v loňské Baja Portalegro, z níž ale po banální poruše stíračů musel předčasně odstoupit.

Speciál Ford Ranger pohání zážehový vidlicový pětilitrový osmiválec Ford Mustang o výkonu 260 kW při 4500 otáčkách za minutu (s předepsaným restriktorem) a točivém momentu 560 Nm při 4100 ot/min.


J.L.29.3.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar