Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Soutěžní 100. Škoda Fabia R5 pro Weverse

Stý automobil Škoda Fabia R5 byl dodán zákazníkovi z Nizozemska. Tým Erika Weverse převzal jubilejní auto v Mladé Boleslavi. Toto předání je dalším milníkem pro úspěšný model ŠKODA FABIA R5.

„To, že jsme mohli 100. vůz Škoda Fabia R5 dodat jednomu z našich četných zákazníků ještě v roce 2016, je dalším milníkem pro toto vítězné auto,“ říká šéf ŠKODA Motorsportu Michal Hrabánek a dodává: „Toto jubileum ukazuje, jak žádaný je náš nejnovější soutěžní speciál po celém světě a jak dobrou práci naše oddělení zákaznického sportu odvádí.“ Hrabánek vidí ve 100 prodaných speciálech Škoda Fabia R5 také důkaz toho, že úspěchy továrního týmu, jako je první zisk titulu mistra světa, jsou nejlepší reklamou pro prodej tohoto vozu s turbomotorem: „Náš tovární tým a zákaznický sport si tak mohou být navzájem prospěšní.“

Škoda Fabia R5 dostala zelenou pro účast na tratích rally po celém světě v dubnu 2015, kdy úspěšně prošla homologací Světové automobilové federace FIA. Podle předpisů FIA je vybavena turbomotorem o objemu 1,6 litru. To je podstatná změna oproti dvoulitrovému atmosférickému benzinovému motoru předchozího modelu Fabia Super 2000.

Oddělení zákaznického programu ŠKODA Motorsport nabízí kromě prodeje také kompletní péči. Každý nový zákazník může po koupi vozu ŠKODA FABIA R5, který v základní verzi stojí 180 000 eur, počítat také s technickou podporou značky ŠKODA a dodávkami originálních dílů. „Náš vůz ŠKODA FABIA R5 jezdí u zákazníků téměř po celém světě - v Austrálii, Africe, Asii, Evropě či Jižní Americe,“ říká Šárka Králová, vedoucí zákaznického programu ŠKODA Motorsport

Ve WRC 2 získala tovární posádka ŠKODA Esapekka Lappi/Janne Ferm poprvé titul mistrů světa. Na druhém místě skončili Teemu Suninen/Mikko Markkula s vozem ŠKODA FABIA R5 soukromého týmu.

Zákaznické vozy Škoda opanovaly v roce 2016 také tři prestižní kontinentální a regionální mistrovství. Gustavo Saba si zajistili pohár pro vítěze ve FIA Codasur mistrovství Jižní Ameriky v rally. Gaurav Gill získal se špičkovým speciálem díky dokonalé bilanci šesti vítězství v šesti podnicích sezóny pátý titul za sebou ve FIA Asijsko-pacifickém mistrovství v rally (APRC). Také Nasser Al-Attiyah jako šampion Středního východu věřil vozu ŠKODA FABIA R5.

Druhé místo v celkové klasifikaci APRC obsadil Fabian Kreim, který poprvé získal národní mistrovský titul v Německu a zajistil si tak jeden z deseti národních titulů, které byly získány se Škodou Fabia R5. V českém mistrovství v rally (MČR) si podruhé za sebou zajistili titul Jan Kopecký/Pavel Dresler a po deseti startech od premiéry nebyli poraženi. V Belgii triumfoval v národním mistrovství počtvrté za sebou „Fast“ Freddy Loix, legenda rally, a poté oznámil svůj odchod z rallyového sportu. Rovněž mimořádně pozoruhodný byl titul, který získal Kalle Rovanperä, který se v 16 letech stal nejmladším šampionem v rally v historii Lotyšska.

Se zákaznickými vozy ŠKODA FABIA R5 triumfovalo šest dalších národních mistrů: Norbert Herczig (Maďarsko), Pavel Valoušek (Slovensko), Esben Hegelund (Dánsko), Desi Henry (Irsko/National Forest Championship), Sylvain Michel (Francie/asfalt) a Gustavo Saba (Paraguay). V roce 2017 by měla tato úspěšná série pokračovat: do bojů o titul v mistrovství světa, kontinentálních šampionátech a národních mistrovstvích se zapojí více než 100 vozů ŠKODA FABIA R5.



Škoda 4.1.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar