Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Solbergova stovka

Zatímco na nadcházející Rallye Akropolis (2. – 4. 6.) budou Francouzi Loeb a Elena usilovat o další zlato, nor Petter Solberg se chystá na svůj jubilejní 100. start v soutěži mistrovství světa. Velice rád by konečně protrhl smůlu, která se mu letos lepí na paty.

 

V 31 letech je nejmladším soutěžákem, který se může pochlubit rovnou stovkou startů. Mistr světa z roku 2003 je zároveň 17. jezdcem s největším počtem startů ve světových rallye. Z dosud aktivních jezdců mají na koně více startů jen Grönholm, Rovanperä a Stohl.

Dřív než si Petter Solberg vyzkoušel v roce 1992 první rallye, tak se věnoval okruhovým závodům. Ale ty jej moc nenadchly, a proto přesedlal na rallye a hned v první sezoně vybojoval s Toyotou titul Mistra Norska. Premiéru v MS si odbyl ve Švédské rallye 98 a už v dalším roce získal místo v továrním týmu Ford, což mu zaručilo účast v šesti soutěžích.

Během roku 2000 přešel od Fordu ke značce Subaru, které je věrný dodnes a s níž vybojoval také nejvíce úspěchů. Letos se mu však moc nedaří, přestože patří mezi nejrychlejší, a tak se začaly šířit poplašné zprávy, že by mohl japonského výrobce automobilů s pohonem všech kol opustit. Zanechme úvah a vraťme se do historie.

Při vstupu k Subaru byli jeho kolegy Burns a Mäkinen. „Byli jsme skvělou partou. Mezi námi panovalo krásné přátelství, jaké si můžeme dnes jen těžko představit. Hodně jsem se naučil od Mäkinena" vzpomíná Solberg na začátku u Subaru.

První světovou rallye vyhrál před čtyřmi lety ve Walesu. Od té doby posbíral celkem 13 prvních míst a šestnáctkrát vystoupil na stupně vítězů. Vrcholem kariéry byl zatím rok 2003 korunovaný titulem mistra světa. Nesmíme zapomenout ani na roky 02, 04 a 05, kde se spolujezdcem Phillem Millsem skončili vždy druzí. Poslední vavřínový věnec si shodou okolností odvezl z loňského Walesu: „Oslavit jubilejní start zlatem by bylo krásné", říká „Mr. Hollywood" před startem řecké rallye, kterou před dvamě roky vyhrál.

 

AH, 31.5.2006


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar