Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Škoda otestuje R5 a Fabie v retro designu

Diváci Rally Bohemia budou mít unikátní příležitost vidět poprvé na veřejnosti techniku připravovaného soutěžního modelu Škody Fabia R5, který v budoucnu nahradí Škodu Fabia Super 2000. V rámci testování s ním před startovním pole vyrazí finská posádka Esapeka Lappi – Janne Ferm.

Právě kategorie R5 je novou generací vozů, která nahradí vozy kategorie S2000, kde značka ŠKODA dosud dominovala. Kategorie R5 se liší zejména použitím přeplňovaného motoru o objemu 1,6 litru, jiným systémem transmisí a upraveným podvozkem. Vedoucí jezdec mistrovství Evropy a tovární jezdec značky ŠKODA Esapekka Lappi poprvé v soutěžních podmínkách otestuje nový přeplňovaný motor o objemu 1,6 litru pro Škodu Fabia R 5, s nímž bude značka od roku 2015 startovat v mezinárodních soutěžích kategorie R 5. Lappi absolvuje vybrané úseky Rally Bohemia ve voze ŠKODA Fabia Super 2000 s novým motorem. Nový soutěžní vůz R 5 bude dle reglementu FIA vybaven přeplňovaným motorem o objemu 1,6 litru.

„Vývoj vozu Fabia R 5 zdárně pokračuje, postupujeme přesně podle plánu,“ říká ředitel týmu ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek. „První zátěžová zkouška v podmínkách reálné soutěže je důležitým krokem na cestě k homologaci, která proběhne do poloviny roku 2015,“ dodává Hrabánek.

Vozy Škoda 180 RS a Škoda 200 RS jsou považovány za zakladatele úspěšné historie vozů Škoda RS, kterou v sedmdesátých a osmdesátých letech ovlivnily zejména legendární vozy Škoda 130 RS. Od roku 2000 automobilka na tuto tradici opět navazuje výrobou vozů ve verzích RS pro své zákazníkyDosavadním vrcholem této verze je nová ŠKODA Octavia RS – nejsilnější a nejrychlejší sériově vyráběná Octavia všech dob. Zkratka RS znamená ‚Rally Sport’.

Velkou pozornost na sebe také při letošní Rally Bohemia jistě strhnou dvě tovární posádky ŠKODA Motorsport, které odstartují v retro designu, který byl speciálně připraven k příležitosti oslav 40 let výročí od prvního startu modelu ŠKODA s označením RS. Právě před 40 lety, v roce 1974, odstartovala první ŠKODA 200 RS ze startovní rampy tehdejší Rallye Škoda.


PR 10.7.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar