Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Setkání v Humpolci - přijel Bernd Stubbe a vyhrál

Autokrosovou sezonu zahajuje a končí už několik let dubnový a říjnový závod na stále vylepšované trati v Humpolci. Letošní Setkání mistrů svým startem okořenil mj. osminásobný evropský šampion Bernd Stubbe. Přijel, viděl, půjčil a vyhrál.

Do Humpolce zavítal vůbec poprvé a s vypůjčenou buggy od Radka Jordáka dokázal, že je králem autokrosu právem. Divákům po celý den předváděl krásnou jízdu, za kterou sklidil právem potlesk. Na vítězství si brousil zuby i Jakub Kubíček nebo Víťa Nosálek, který si na závod půjčil buggy od Petra Turka. Ten bohužel pověsil autokros na hřebíček, i když jak se říká, nikdy neříkej nikdy.

Ve finále vyjel od startu nejlépe Stubbe, a za ním bojovala trojice Kubíček, Nosálek a Keřka. Ale jen do první zatáčky, v níž Kubíček přehnal svoji dravost a skončil koly vzhůru. Při opakovaném startu nenechal opět Stubbe nikoho na pochybách, kdo přijel vyhrát. Na druhém místě se usadil Nosálek, za nímž jezdil hned Keřka, a v tomto pořadí také závod dokončili. Čtvrtý dojel Libor Paul, sledovaný Wielly Albersem s rozžhaveným motorem. Ten si přijel hlavně otestovat novou buggy s novým motorem Ford 1,7 litru, a jak sám přiznal, přes zimu ho čeká ještě hodně práce.


Pěknou podívanou slibovala také Divize 1600, v níž si ani metr nedarovali Petr Nikodém a Milan Vaněk, s nimiž drželo krok i Slovák Dušan Králík ml. Ve finále nejlépe odstartoval Vaněk, ale Nikodém se nevzdal a po drobné kolizi obou jezdců vyhrál, zatímco Vaněk skončil třetí. Mistr republiky nejsilnější divize Radek Jordák se s vypůjčenou buggy spíš trápil a do finále nenastoupil.


Trochu zklamáním pro diváky byla Divize Touring Autocross, když nepřijeli bratři Svobodové a Martina Samohýla, vicemistra Evropy nahradil jeho dvorní mechanik Michal Jančík. Ten se ale zároveň postaral o největší překvapení, když obě jízdy vyhrál před Alešem Fučíkem, jenž musel o druhou příčku tvrdě bojovat s Janem Brožkem. Před finále ještě Jan Brožek měnil převodovku, ale nakonec mu čáru „přes rozpočet“ udělal defekt pneumatiky a se štěstím dojel třetí. Ve finále se přeci jen projevila větší zkušenost Fučíka a vyhrál před Jančíkem.


Kategorii Junior buggy vyhrál Jakub Novotný s buggy zakoupenou od Furaškina a zrychlení je hned znát. Druhý dojel Dominik Prokop a třetí Chantal van der Putten, když její otec skončil v Super Buggy sedmý. Holandská rodina byla dalším příjemným překvapení Setkání mistrů.


A zbývá Divize Touring 1600, v níž celý nepoznal porážku Zdeněk Antony se Škodou Rapid a jeho stín Milan Zákoutský se Seatem Ibiza, který ač se snažil sebevíc, tak na mu na vedoucí pozici nějaký ten metr stále chyběl. Na stupních vítězů je doplnil Jiří Matějka se Škodou Fabia.


Setkání mistrů navíc přálo i babí léto, a tak jsme se ohřáli víc, než v dubnu, kdy padal i sníh.Rozloučení s autokrosovou sezonou nemělo chybu a panu Josefu Špačkovi a jeho spolupracovníkům nezbývá než poděkovat a popřát další pěkné závody.



J.lasík 15.10.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar