Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Setkání mistrů bude opravdu mistrovské

Rekordní podívanou celkem 11 vypsaných tříd a kategorií ve třech automobilových disciplínách uvidí diváci na Autodromu Česká Lípa při Global Assistance Setkání mistrů 2006. Pátý ročník slibuje v sobotu 11. listopadu dramatické zápolení mistrů volantu nejen z České republiky.

 

Jan Kopecký

Jan Kopecký

Alex Bengue

Alex Bengue

Toni Gardemeister

Toni Gardemeister

Janne Touhino

Janne Touhino

Jani Paasonen

Jani Paasonen

Lubomír Tenkl

Lubomír Tenkl

Do Racing Areny přijedou kvalitní jezdci z rally, autocrossu a rallycrossu. Právě zahraniční hvězdy rally z Finska, Francie a Velké Británie ozdobí závěr letošní motoristické sezony v Sosnové.   

Jezdecké obsazení bude nejkvalitnější v dosavadní historii Setkání mistrů. K největším diváckým tahákům patří zahraniční hvězdy - Toni Gardemeister, Jane Tuohino, Jani Paasonen z Finska a Alexander Bengue z Francie. Uvedené kvarteto se představí pod hlavičkou světoví mistři volantu a pojedou na rallycrossových vozech Škoda Fabia. Všichni v minulých letech startovali v MS za tovární tým Škoda Motorsport.

Hvězdou první velikosti je Toni Gardemeister, který vloni jako člen továrního týmu Ford obsadil v MS čtvrté místo. K největším úspěchům patří v roce 2005 druhá místa v Monte Carlu, řecké Acropolis a na Korsice. V úvodu letošní sezony si dojel pro 3. místo v Monte Carlu. Jeho krajan Tuohino vybojoval na Švédské rally před dvěma lety 4. místo a letos dojel ve Finsku s Citroënem šestý.  Paasonen získal pro škodovku před dvěma lety v domácím prostředí rovněž šestou příčku. Třicetiletý Francouz Bengue dojel loni na Korsice s Fabií také šestý.  

Velkou pozornost si získala kategorie Rally WRC, která i letos patří k velkým diváckým tahákům. V nejprestižnější skupině se opět představí Jan Kopecký na voze Škoda Fabia WRC, vítěz předchozích čtyř ročníků. Tým Profiko nasadí v Sosnové vůz Škoda Fabia WRC, na kterém se objeví Karel Trněný a host z Velké Británie Barry Johnson. Na Octavii WRC se bude střídat Jiří Volf s jezdcem Pospa Rally Teamu, přijede i Leoš Flídr. „Věřím, že v Sosnové bude závodit i Pavel Valoušek, který svým atraktivním stylem přivádí spoustu fandů do varu. Uvidíme, zda se mu podaří start uskutečnit," uvedl Jan Mochan, ředitel závodu.   

Zvučná jména najdeme ve třídě Produkčních vozů, Václav Pech (Mitsubishi Lancer EVO IX) - absolutní  mistr České republiky pro letošní rok a vítěz FIA Evropský pohár - region Central, vicemistr Vojtěch Štajf (Subaru Impreza STi), Josef Semerád (Mitsubishi Lancer EVO) - mistr ČR v rallysprintu a Václav Arazim (Mitsubishi Lancer EVO IX). Pořadatelé poprvé vypsali třídu Rally Super 1600, takže pozvání přijal pravidelný účastník juniorského mistrovství světa JWRC Martin Prokop (Citroen C2 S1600), dále Josef Peták (Renault Clio S1600) a účastník evropského šampionátu Antonín Tlusťák (Citroën Saxo Kit Car). „Máme tři české jezdce a v jednání je možný start dalšího jezdce světového juniorského šampionátu, tentokráte ze zahraničí," řekl Mochan. 

Další lahůdka pro diváky je nachystána ve třídě historických automobilů, které budou mít v Sosnové premiéru. Dlouhé táhlé smyky lze čekat od jezdců z radotínského Exces Super Bike Clubu na vozech Opel Kadett Coupe. Za jejich volanty usednou letošní král „historiků" Lubomír Tenkl, Zdeněk Tichý a premiérově i miláček publika Emil Triner. A ještě jeden velký tahák je připraven pro diváky. Ve třídě Škoda 130 RS se představí populární Johny Haugland z Norska a česká soutěžní legenda Josef Sivík na stotřicítce. Před téměř třiceti lety sváděli nezapomenutelné souboje na rychlostních zkouškách při Barum rally a Rally Škoda. O jezdeckém obsazení v rallycrossových a autocrossových třídách se dozvíte v další tiskové informaci.

 

JL, 3.11.2006

 

\"\\"\\\\"\\\\"\\"\"\"\\"\\\\"\\\\"\\"\"\"\\"\\\\"\\\\"\\"\"\"\\"\\\\"\\\\"\\"\"\"\\"\\\\"\\\\"\\"\" 


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar