Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Setkání mistrů aneb hvězdy na okruhu

Letošní patnáctý ročník Setkání mistrů bychom mohli rozdělit do dvou částí. Jedna část jezdců soutěžila proti stopkám na paralelní trati, druhá se představila šesti tisícovkám diváků v exhibičních jízdách. Zvláštní příchuť měl pak duel Václava Pecha s Porsche 911 GT 3 a Markku Alena s Toyotou Corolla WRC.

Právě finský jezdec, který se v sobotu představil ještě se Škodou Fabia WRC, vrátil ve třech duelech porážku českému šampionovi. Divákům oba jezdci předvedli nádhernou podívanou, stejně jako třeba „Lucky“ s Lancií 037 nebo i Pedro s Lancií S4, která se na závodní trati objevila v Čechách vůbec poprvé.

Zatímco Pedro, evropský šampion v rallye historických automobilů, závodil u nás třeba vloni na Rally Bohemia Historic, tak „Lucky“ se k nám vrátil po více než třiceti letech. Tehdy jsme jej mohli vidět dvakrát na Barum Rally, jednou s Fiatem 131 Abarth, podruhé s Fiatem Ritmo. Společně s nimi se na sosnovském okruhu představil také John Haugland, slavící letos sedmdesátku. Jeho jízda se Škodou 130 LR byla přímo profesorská.

„Zbytek“ startovního pole, to znamená jezdci z rally, autokrosu a rallykrosu. Letos se závodilo na zcela nově uspořádané trati bez přemostění a jezdci startovali „zády k sobě“. Už nebyly také vypsány jednotlivé kategorie, ale po rozjížďkách následovalo finále B a A. Do první jízdy nastoupili Jan Kuneš a Petr Doležal s karty, do druhé Grzegorz Grzyb se Škodou Fabia R5 a Martin Vlček s Fordem Fiesta R5.

Ve finále A se nejdříve utkali Petr Nikodém s Buggy 1600 a Jan Kuneš, jako vítěz finále B. S převahou projel cílem první Nikodém a čekal na výsledek souboje Martina Kočiho (nejrychlejší ze všech jízd) s Fordem Fiesta R5 od Romana Odložilíka a Poláka Grzyba. O něco dříve prolétl cílem Grzyb. Pak už následovala poslední jízda Nikodém vers.Grzyb. Po průjezdu prvního kola vedl Grzyb s nepatrným náskokem, pak ale Nikodém chyboval a bylo rozhodnuto.

Grzyb, se stal současně i vítězem kategorie Rally před Martinem Koči s Fordem Fiesta R5 ze Slovenska a Martinem Vlčkem s Fordem Fiesta R5. V kategorii cross se z vítězství radoval Petr Nikodém se Suzuki GSX-R 1,6 před Janem Kunešem s buggy Yamaha RSK Kart a třetím Petrem Doležalem s kartem Honda CBR600RR RSK Kart.

Patnáctý ročník Global Assistance Setkání mistrů se povedl a mnozí ze zahraničních i domácích účastníků už teď potvrdili, že se budou chtít zúčastnit dalšího klání v Sosnové. Svou účast na některém z dalších ročníků potvrdil i dvojnásobný mistr světa v rally Marcus Grönholm, který měl být hlavní hvězdou programu, ale nakonec kvůli úrazu nemohl do České republiky přiletět.



J.Lasík 21.11.2016

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar